ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανακοίνωση για τις συγχωνεύσεις 11 Νηπιαγωγείων της Καλλιθέας

Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα το ΦΕΚ τ. Β΄ 5223/28.8.2023 των συγχωνεύσεων 11 Νηπιαγωγείων της Καλλιθέας που εκδόθηκε στις 28 Αυγούστου 2023, μόλις 3 ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς! Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από τις 30 συγχωνεύσεις Σχολείων σε όλη την Ελλάδα, οι 11 αφορούν στην Καλλιθέα!

Υλοποιείται με το ΦΕΚ αυτό η πρόταση της Δ/νσης ΠΕ Δ’ Αθήνας, για την οποία, ο Σύλλογός μας είχε εκφράσει πολλαπλά την αντίδρασή του, κρίνοντάς την, απαράδεκτη παιδαγωγικά, προβληματική ως προς την υλοποίησή της σε έναν Δήμο με έντονο στεγαστικό πρόβλημα αλλά και εκτός πλαισίου των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος (Ανακοίνωση του ΣΕΠΕ 8-12-2022), καθώς θεωρούμε ότι η μόνη σκοπιμότητά της ήταν υπαγορευμένη από τις κυβερνητικές πολιτικές συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης με την περιστολή οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών αλλά και των μορφωτικών δικαιωμάτων των νηπίων…

Έχει ιδιαίτερη αξία να αναφερθεί ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλλιθέας απέρριψε την πρόταση των συγχωνεύσεων, με την ομόφωνη αρνητική διατύπωση γνώμης (220/2023).

Παρόλα αυτά, το ΥΠΑΙΘΑ προχώρησε στην έκδοση του ΦΕΚ, περιλαμβάνοντας παραδόξως στα «έχοντας υπόψη» την αρνητική αυτή γνωμοδότηση, πιθανόν, γιατί κανείς δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει το περιεχόμενό της…

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Δ/νση ΠΕ Δ’ Αθήνας, έχοντας προφανώς την αντίληψη ότι οι προτάσεις συγχωνεύσεων για τα Νηπιαγωγεία δεν θα υλοποιούνταν, είχε προβεί στο προηγούμενο διάστημα, με το υπ΄ αριθμ. 397/16-01-2023 έγγραφό της με θέμα: «ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ-ΟΡΙΩΝ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ», στην μετακίνηση των εδρών των 23ου (2 τμήματα), 29ου (4 τμήματα) & 17ου Νηπιαγωγείων Καλλιθέας (2 τμήματα) στο κτηριακό συγκρότημα του Π.Ε.Ν., υποβάλλοντας σε κόστος και κόπο για την μετακίνηση αυτή, τόσο τις υπηρεσίες του Δήμου Καλλιθέας, όσο και τις νηπιαγωγούς των μονάδων αυτών.

Τελικά, η έκδοση του ΦΕΚ των συγχωνεύσεων δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Νηπιαγωγείων. Καθώς, πέρα από τις αντιφατικές πληροφορίες που έρχονταν από τη Δ/νση Π.Ε. Δ’ Αθήνας και δημιουργούσαν σύγχυση στις εκπαιδευτικούς (αρχικά, δεν ισχύει το ΦΕΚ, μετά, ισχύει το ΦΕΚ, τελικά, θα ανασταλεί το ΦΕΚ), με την εφαρμογή του από το MySchool, απαλείφθηκαν ξαφνικά σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες. Είναι σαφές επίσης ότι εγείρονται ζητήματα διοικητικής νομιμότητας και ευθύνης, οικονομικών απολαβών, αναγνώρισης προϋπηρεσίας σε θέση ευθύνης, ενώ καταγράφηκαν και περιπτώσεις, όπου εκπαιδευτικοί, λόγω εφαρμογής του ΦΕΚ, στερήθηκαν τη δυνατότητα να κριθούν ως υπεράριθμοι, να ζητήσουν βελτίωση θέσης ή απόσπαση.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘΑ να ακυρώσει και όχι να ανακαλέσει πρόσκαιρα την ισχύ του συγκεκριμένου ΦΕΚ, την ΔΟΕ να πάρει θέση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλλιθέας να αποστείλει ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απαξίωση της άποψής του και τις/τους εκπαιδευτικούς και γονείς σε αγωνιστική επαγρύπνηση!

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *