Στο κάτεργο της COSCO,οι ζωές των εργατών δεν μετράνε! Νέο εργοδοτικό έγκλημα!

Το ΔΣ του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Καλλιθέας – Μοσχάτου, καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα, που έγινε στο κάτεργο της COSCO,  την  Παγκόσμια Μέρα  Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, όταν η ζωή ενός ακόμη εργαζόμενου μπήκε σε κίνδυνο. Ενώ ο εργαζόμενος  τηρούσε όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας έπεσε στο κενό από ύψος 12 μέτρων,  όταν υποχώρησε ένα σάπιο κάγκελο προστασίας στο πλοίο που ξεφόρτωνε

Το νέο αυτό εργατικό ατύχημα δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε μεμονωμένο. Δεν ξεχνάμε την εργατική δολοφονία του λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή που πέθανε στις 25/10/21, κατά τη διάρκεια της βάρδιας του στο κάτεργο της Cosco, καθώς όντας εγκλωβισμένος στις ράγες, γερανογέφυρα τον έκοψε στα δύο.

Τα παραπάνω εγκλήματα θα είχαν αποφευχθεί αν η πολυεθνική εφάρμοζε τα μέτρα ελέγχου των συνθηκών και προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.  

Ένα από τα πάγια αιτήματα του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, που έχει οδηγήσει σε πολύμηνους αγώνες τους λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, είναι ο προληπτικός έλεγχος για τα μέτρα ασφαλείας στα πλοία, πριν ανέβουν οι λιμενεργάτες για δουλειά σε αυτά.

Όμως απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, η κυβέρνηση απαντά:

  • με μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε δεξί χέρι της εργοδοσίας,
  • με κατάργηση των όποιων μέτρων που αποτελούσαν ελάχιστο δίχτυ προστασίας της ζωής και της υγείας των εργατών στους χώρους δουλειάς,
  • με κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων,

ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, οι απεργίες τους κηρύσσονται  παράνομες με ΜΑΤ και δυνάμεις καταστολής, για να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα κέρδη των πολυεθνικών.

Στεκόμαστε δίπλα στους απεργούς και στηρίζουμε τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωσή τους.

Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες και  άμεσα να εφαρμοστούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων  που αγωνίζονται για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.

Δυναμώνουμε τον αγώνα  σε κάθε χώρο εργασίας.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.