ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Απόφαση της έκτακτης Γ.Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. Καλλιθέας Μοσχάτου (27/3/2023) ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ!

Στην Καλλιθέα και συγκεκριμένα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δ. Σχ. Καλλιθέας, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και ώρα 19:00, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καλλιθέας Μοσχάτου «Αριστοτέλης-Έλλη Αλεξίου» μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση, δεύτερη στη σειρά (αρ.πρωτ. 24/19-3-2024) με βάση το άρθρο 16 του καταστατικού του Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε με απαρτία. Συγκεκριμένα, από τα 361 ταμειακά τακτοποιημένα μέλη του Συλλόγου (σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Πρακτικό Αρχαιρεσιών) ψήφισαν και υπέγραψαν στο βιβλίο Γενικών Συνελεύσεων, 135 μέλη, υπερκαλύπτοντας τον απαιτούμενο αριθμό του 1/5 των μελών.

Θέματα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ήταν: Το αγωνιστικό πλαίσιο του Συλλόγου το επόμενο διάστημα, οι μορφές αγώνα που θα επιλέξει για την υπεράσπιση του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και οι μορφές αγώνα που θα προταθούν προς τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.) στην Ολομέλεια Προέδρων που θα πραγματοποιηθεί την 1η-4-2024.

Αφού ορίστηκαν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Γ.Σ. από το Σώμα της Γ.Σ. αντίστοιχα, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Συλλόγου, ακολούθησε διαλογική συζήτηση και τέθηκε σε ψηφοφορία η παρακάτω κοινή πρόταση από το Δ.Σ., η οποία υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το σύνολο των παρευρισκομένων και αποτελεί την απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης:

  1. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους που μάχονται σε κάθε γωνιά της χώρας, στον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, κρατώντας όρθια τα σχολεία, παλεύοντας καθημερινά να υπερνικήσουν δυσκολίες και να ανταποκριθούν στον παιδαγωγικό τους ρόλο. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες απεργούς διαδηλωτές της 28/2, που πλημμύρισαν τους δρόμους σε όλη την Ελλάδα βροντοφωνάζοντας «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες διαδηλωτές φοιτητές, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, που καταψήφισαν στον δρόμο το ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ να ιδιωτικοποιήσουν την εκπαίδευση, να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία, τις/τους εκπαιδευτικούς και τις/τους μαθήτριες/μαθητές, να μεταφέρουν το «κόστος» στους γονείς, να μετατρέψουν τις/τους εκπαιδευτικούς σε κυνηγούς χορηγών, δε θα περάσει! Η λεγόμενη “αξιολόγηση” έρχεται να δείξει με το δάχτυλο τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, τους ίδιους τους μαθητές, ως τους μεγάλους υπεύθυνους για τα αδιέξοδα του σημερινού σχολείου.
  1. Η πολύχρονη μάχη του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην αξιολόγηση έχει το νόημα της απόρριψης ενός εργαλείου που σκοπό έχει την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, την εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου και τη μετατροπή του σε ένα αξιολογικό κάτεργο με υποταγμένους εκπαιδευτικούς, γονείς πελάτες και μαθητές που θα στερούνται βασικών μορφωτικών δικαιωμάτων με σημαντικότερο εκείνο της αγωγής. Ο αγώνας μας έχει απέναντι τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την αντιεκπαιδευτική ατζέντα του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων «ευαγών» ιδρυμάτων. Τα τελευταία τρία χρόνια, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει ένα ακραίο, ταξικό, αγγλοσαξονικό μοντέλο αξιολόγησης, που έχει αποτύχει παταγωδώς σε διεθνές επίπεδο και έχει λειτουργήσει ως βασικό εργαλείο αποκλεισμού των φτωχών παιδιών από την πρόσβαση στη μόρφωση.
  2. Η τελευταία απόφαση του δικαστηρίου ενάντια στην απεργία-αποχή της ΔΟΕ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας ενός ιδιότυπου καθεστώτος κυβέρνησης-κράτους-δικαστικών θεσμών-ΜΜΕ-επιχειρηματικών λόμπι. Είναι το ίδιο καθεστώς που κουκουλώνει το έγκλημα των Τεμπών, που βγάζει λάδι τους παιδοβιαστές, που εξοντώνει μάρτυρες και ενοχλητικούς δημοσιογράφους, που εξαφανίζει ολόκληρα βαγόνια και μπαζώνει στοιχεία εγκλημάτων. Και αυτά τα καθεστώτα νικιούνται με αποφασιστικούς παλλαϊκούς αγώνες.
  3. Όλο το προηγούμενο διάστημα, σταθήκαμε δίπλα στο φοιτητικό κίνημα, με τον κοινό αγώνα μας κάναμε πράξη το πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Ο αγώνας που δίνουμε αφορά όλη μας τη ζωή, για να εργαζόμαστε και να ζούμε με αξιοπρέπεια. Έχουν το θράσος να μας λένε για «αναβάθμιση του σχολείου», για «στήριξη του εκπαιδευτικού» και «αξιολόγηση», όταν οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι εδώ και 15 χρόνια και η τεράστια ακρίβεια που κατατρώει ότι έχει απομείνει από το πενιχρό εισόδημά μας. Όταν υπάρχουν 51 χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, μετακινούμενοι από περιοχή σε περιοχή και από σχολείο σε σχολείο κάθε χρόνο, χωρίς δικαίωμα ούτε καν σε αναρρωτική άδεια. Όταν τα ενοίκια και έξοδα της καθημερινής διαβίωσης έχουν σπάσει κάθε όριο και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένα μέτρο. Όταν ψηφίζουν νόμο για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μετατρέποντας την Εκπαίδευση σε εμπόρευμα και απαξιώνοντας τις σπουδές μας.
  4. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για ό,τι κρύβεται πίσω από το σημερινό «ευγενικό» προσωπείο των αξιολογητών. Αν καταφέρουν να επικρατήσουν, να τσακίσουν τον αγώνα μας και να διαλύσουν τα σωματεία μας, ξέρουμε τι μας επιφυλάσσουν. Το διακύβευμα πλέον είναι πολύ μεγάλο. Οι εκπαιδευτικοί, νεοδιόριστοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, θα παραμείνουμε μια γροθιά, γιατί ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Γιατί γνωρίζουμε καλά ότι η στάση μας σήμερα, διαμορφώνει τη συλλογική και συνολική εικόνα που θα έχει το σχολείο αύριο, το μορφωτικό και εργασιακό περιβάλλον για τις επόμενες γενιές μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεν διανύσαμε τόσο δρόμο αγώνα για το τίποτα. Δεν θα τα παρατήσουμε τώρα. Θα συνεχίσουμε συσπειρωμένοι στα σωματεία μας. Mε αυτοοργάνωση του αγώνα και συμμετοχή στη βάση, από την οποία θα πρέπει να παίρνονται όλες οι αποφάσεις.
  5. Αποφασίζουμε:

α. Την κήρυξη από το Σύλλογό μας, άμεσα, Απεργίας-Αποχής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων μας, που αφορούν στις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης που προβλέπονται από τις διατάξεις των 9950/ΓΔ5/27-1-2023,118891/ΓΔ5/23-10-2023, τις μεταγενέστερες 41539/ΓΔ5/17-1-2024, 28857/Ε3/20-3-2024, 29287/Ε3/20-3-2024 και κάθε άλλης κανονιστικής πράξεως που εκδόθηκε ή θα εκδοθεί κατ’ εφαρμογή και κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 33, 34, 35 και 36 ν.4692/2020 και των άρθρων 56 έως 83 και 97 ν.4823/και σχετίζονται με όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα σχετικά με την ατομική αξιολόγηση (συναντήσεις με Συμβούλους Εκπαίδευσης, Δ/ντές, Δ/ντριες, Προϊσταμένες/ους, ενημέρωση ατομικού φακέλου, κατάθεση έκθεσης αυτοαξιολόγησης κτλ.). Η διάρκεια της Απεργίας-Αποχής ξεκινά από τις 2-4-2024 (4 ημέρες μετά την επίδοση του εξώδικου) και έχει διάρκεια έως τις 21-6-2024. Το Δ.Σ. του Συλλόγου δεσμεύεται για τη συνδικαλιστική, νομική και οικονομική κάλυψη των συναδέλφων.

β. Εξουσιοδοτούμε τον Πρόεδρό μας να προτείνει στην Ολομέλεια Προέδρων της Δ.Ο.Ε. την επαναπροκήρυξη της Απεργίας-Αποχής από την Ομοσπονδία. Σε κάθε περίπτωση, καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να στηρίξει συνδικαλιστικά, νομικά και οικονομικά την απόφαση του Συλλόγου μας.

γ. Αποφασίζουμε την κήρυξη μονόωρων-δίωρων-τρίωρων στάσεων εργασίας, στο εργασιακό ωράριο κάθε εκπαιδευτικού, σε καθημερινή βάση, για τη διαδικασία της ατομικής παρατήρησης διδασκαλίας καθώς και τμήματα του εξωδιδακτικού έργου (προπαρασκευαστικές συναντήσεις με διευθυντές και συμβούλους, υλοποίηση σταδίου Β). Οι στάσεις αυτές κηρύσσονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ανά εβδομάδα, με ισχύ πέντε ημερών και χρηματοδοτούνται από το Σύλλογο πάντα σε συνεννόηση με το ΔΣ.

δ. Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία στις 17 Απριλίου, αναδεικνύοντας ως κυρίαρχα τα αιτήματα για:

Την κατάργηση της «αξιολόγησης» και των αντιεκπαιδευτικών νόμων 4962, 4823.

Τις αυξήσεις στους μισθούς.

Την εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών με των υπολοίπων εκπαιδευτικών.

Τον διορισμό-μονιμοποίηση αναπληρωτών και την εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους με αυτά των μονίμων, την ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων, νεοδιορισθεισών.

ε. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια αξιολόγηση της σχολικής μονάδας με τα ενιαία κείμενα, Αποτρέπουμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων με την ακύρωση των εξετάσεων τύπου «PISA» και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες  ενημέρωσης των γονέων και καλούμε την ΔΟΕ να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα. Συμμετέχουμε σε όλα τα συλλαλητήρια και τις απεργίες, κλαδικές και γενικές.

στ. Συμμετέχουμε στις 28/3 στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας, ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών και τον αυταρχισμό της Διοίκησης.

ζ. Υπογραμμίζουμε ότι οι αποφάσεις της ΔΟΕ για στάσεις εργασίας από την ζωντανή παρακολούθηση του μαθήματος (από Συμβούλους, Διευθυντές/ντριες, Προϊσταμένες) είναι σε πλήρη ισχύ, καθώς δεν έχει γίνει έως τώρα δικαστική προσφυγή.

η. Επιδιώκουμε τον ευρύτερο δυνατό συντονισμό Σ.Ε.Π.Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε., στην κατεύθυνση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, και μακριά από παραταξιακούς σχεδιασμούς,  συμμετέχουμε σε όλες τις προσπάθειες συντονισμού, με στόχο τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα!

θ. Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και τη ΔΟΕ να ασκήσουν έφεση στις καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων για τις απεργίες που κήρυξαν.

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *