Συναδέλφισσες/οι

1. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μεγάλη αναταραχή και κινητικότητα στο κλάδο μας και σε όλο το Δημόσιο, σχετικά με τις ειδικές εισφορές αλληλεγγύης, τις παρακρατήσεις που έχουν γίνει και γίνονται και τις διεκδικήσεις επιστροφής τους. Πριν τα Χριστούγεννα κάποιοι υπάλληλοι (στην περιοχή της Καβάλας) ανακάλυψαν πως η παρακράτηση που αναφέρει το άρθρο 29 είχε γίνει διπλή τόσο από την εφορία όσο και από τη μισθοδοσία τους.

Το γεγονός αναφέρθηκε σε δικηγόρους οι οποίοι και έβγαλαν ανακοίνωση στο διαδίκτυο για την υπόθεση με την προτροπή οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να διεκδικήσουν το ποσό από την εφορία, ζητώντας να μην παραγραφεί και να τους επιστραφεί. Μετά από αυτό άρχισε η υπόθεση να λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

2. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση που να δικαιώνει τελεσίδικα εργαζόμενο του Δημοσίου, ώστε να πάρει επιστροφή χρημάτων, από δικαστική διεκδίκηση του ποσού που του παρακρατήθηκε ως εισφορά αλληλεγγύης, έγινε μια τεράστια διασπορά φημών, ότι δήθεν με μια αίτηση στην εφορία θα επιστραφεί το ποσό για το οποίο γίνεται διεκδίκηση. Αυτό είναι εντελώς λανθασμένο. Επίσης υπήρξαν πολλοί καλοθελητές, κυρίως από δικηγορικά γραφεία, οι οποίοι κυκλοφόρησαν δεκάδες υποδείγματα αιτήσεων για τις Εφορίες. Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Αν κάποιος επιλέξει να αιτηθεί στην εφορία την επιστροφή του ποσού που του παρακρατήθηκε το 2011 (περίπου 250 – 300€ ), το μόνο το οποίο κατοχυρώνει είναι να έχει δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης του ποσού αυτού, αφού δεν θα έχει υποπέσει σε διαδικασία παραγραφής.

Είναι φανερό ότι αν κάποιος συνάδελφος έκανε ή κάνει παρόμοια αίτηση στην Εφορία του, θα έχει στο μέλλον το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά για να διεκδικήσει το ποσό αυτό. Για τα έτη 2012, 2013 και 2014 πρέπει αντίστοιχα αν θελήσει, να αιτηθεί την επιστροφή τους, ώστε να μην παραγραφούν και τελικά έχοντας στα χέρια του τους αριθμούς πρωτοκόλλου που έχει λάβει, να αποφασίσει, αν και πότε, θα καταθέσει αγωγή μέσω δικηγόρου, για να διεκδικήσει τα χρήματα. Επίσης είναι φανερό ότι μια δικαστική διεκδίκηση που αφορά μόνο σε ποσό 200 – 300 €, έχει μειωμένη αξία. Άρα όποιος θελήσει να προσφύγει δικαστικά, πρέπει να το κάνει στο μέλλον, διεκδικώντας το τότε συνολικό ποσό, που θα έχει συγκεντρωθεί.

3. Αξίζει να σημειωθεί ότι: Η ΑΔΕΔΥ προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας για όλες τις εισοδηματικές απώλειες των μνημονιακών νόμων και εκδόθηκαν αρνητικές αποφάσεις.

Επίσης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με τη σειρά του εξέδωσε αρνητικές αποφάσεις.

Τέλος εκδόθηκε η απόφαση 95/2013 του ΣτΕ (επισυνάπτεται), η οποία βάζει τέλος σε όποια δικαστική διεκδίκηση για τα 176 €, αφού δικαιώνει τελεσίδικα το κράτος για τη στάση του και ακυρώνει τις δικαστικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί υπέρ των υπαλλήλων.

4. Ο νόμος βάσει του οποίου έγιναν και γίνονται οι κρατήσεις των εισφορών αλληλεγγύης είναι ο Ν. 3896/2011 και συγκεκριμένα τα άρθρα 29 και 38. Ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο, το καλοκαίρι του 2011, μαζί με δεύτερο μνημόνιο, εν μέσω μεγάλων απεργιακών αγώνων και λαϊκών κινητοποιήσεων.  Η κυβέρνηση απέναντί στη λαϊκή διαμαρτυρία, επέδειξε πρωτοφανή αυταρχισμό και βιαιότητα. Ταυτόχρονα υλοποιώντας το δεύτερο μνημόνιο υλοποιούνται μια σειρά μέτρα και κρατήσεων, πέραν των εισφορών αλληλεγγύης. Μέτρα τα οποία είναι προφανώς αντιλαϊκά και των οποίων καταγγέλλεται η συνταγματικότητα.

Χωρίς να αναιρούμε τη σημασία που μπορεί να έχει η ατομική δικαστική διεκδίκηση, στην οποία πολλοί συνάδελφοι έχουν καταφύγει κατά καιρούς και η οποία μπορεί να έχει σε ορισμένες περιπτώσεις ευνοϊκή κατάληξη (π.χ. το οικογενειακό επίδομα), κατά τη γνώμη μας η ουσία και η μέγιστη σημασία βρίσκεται στην απαλλαγή του λαού και της κοινωνίας από την πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας και της οριστικής πτώχευσης της κοινωνίας,. Πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντα των δανειστών, της Ε.Ε., του ΔΝΤ και του διεθνούς τρπεζικού κεφαλαίου.

Ο δρόμος τον οποίο πρέπει να βαδίσουμε είναι ο δύσκολος δρόμος της συλλογικής αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής. Διαφορετικά θα πρέπει να προσφεύγουμε κάθε λίγο για δεκάδες μέτρα και εγκυκλίους, για δεκάδες χαράτσια και κρατήσεις.

5. Πάντα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε ότι σχετίζεται με δικαστικές προσφυγές, όταν πίσω από αυτές υπάρχουν διαμεσολαβήσεις μεγάλων δικηγορικών γραφείων, αμοιβές και οικονομικά συμφέροντα.

6.. Ο Σύλλογος από 31/12/2013 έχει υποβάλει στη Δ’ Διεύθυνση αίτημα μη παραγραφής για τις εισφορές αλληλεγγύης, για τα μέλη του Συλλόγου.

7. Ανακεφαλαιώνοντας τονίζουμε: η υποβολή αίτησης προς την αρμόδια ΔΟΥ του κάθε συναδέλφου, όπως και να έχει συνταχθεί, είτε ζητώντας τη μη παραγραφή της εισφοράς του 2011 είτε ζητώντας την επιστροφή της εισφοράς έχει σκοπό τη διασφάλιση ότι οι αξιώσεις για επιστροφή των παρακρατηθέντων δε θα υποκύψουν σε διετή παραγραφή όπως προβλέπει ο νόμος. Με την αίτηση δεν επιστρέφεται το ποσό της εισφοράς από τις εφορίες, αλλά εξασφαλίζεται η διακοπή παραγραφής προκειμένου να είναι ανοικτή η δικαστική διεκδίκηση.

Τόσο η αίτηση προς την αρμόδια ΔΟΥ για μη παραγραφή του παρακρατηθέντα φόρου όσο και η δικαστική αγωγή είναι δύο διαφορετικά ζητήματα προσωπικής επιλογής.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΜΑΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ                                                  ΛΙΠΚΟΒΙΤΣ ΜΑΡΙΑ

 

/* *//* *//* *//* */

Comments are closed.

Ημερολόγιο
Ιούνιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πρόσφατα σχόλια