Archive for Οκτώβριος 2015

Κινητοποίηση αναπληρωτών στο ΥΠΠΕΘ,

22 Οκτωβρίου 2015, στις 21:00 το βράδυ

Κάλυψη τώρα όλων των κενών όλων των ειδικοτήτων!
Σύσταση οργανικών θέσεων για τις ειδικότητες στην Α’ βάθμια εκπαίδευση
Πέμπτη 22/10 στις 21:00 όλοι και όλες στο Υπουργείο Παιδείας!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Χθες, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, γίναμε μάρτυρες της αγωνιστικής, συντονισμένης και επίμονης προσπάθειας των συναδέλφων μας εκπαιδευτικών ειδικοτήτων να πάρουν συγκεκριμένη απάντηση σχετικά με το θέμα των εκατοντάδων κενών στα σχολεία της χώρας και τις προθέσεις του ΥΠΕΘ για την κάλυψη με προσλήψεις ειδικοτήτων των περιοχών Αττικής, Δ. Μακεδονίας και Νότιου Αιγαίου.
Τέλη Οκτώβρη και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να κρατά ομήρους τις/τους εκπαιδευτικούς καταδικάζοντάς τους στην ανεργία και την ανασφάλεια κάνοντας προσλήψεις με το σταγονόμετρο. Οι απαντήσεις των συμβούλων του υπουργού αφορούσαν την αναγνώριση της δύσκολης κατάστασης και των καλών προθέσεων από το ΥΠΕΘ πάνω στην λογική: «κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».
Οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν ξεκάθαρες απαντήσεις και δεν έφυγαν από το αμφιθέατρο του ισογείου. Μάλιστα παρέμειναν επί 9 ώρες στο υπουργείο αναζητώντας τον Υπουργό και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου.
Μετά από πιέσεις πολλών ωρών και αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τον Υπουργό, οι εκπαιδευτι-κοί έλαβαν την δέσμευση ότι ο υπουργός Νίκος Φίλης θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη 22-10-2015 και ώρα 10:00 το βράδυ, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και εκπροσώπους της Διδασκα-λικής Ομοσπονδίας.

Διαβάστε εδώ το κάλεσμα του Συλλόγου / Κινητοποίηση αναπληρωτών στο ΥΠΠΕΘ, 22 Οκτωβρίου

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τ’υπου των Ανααπληρωτών / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ

nein-dunkerqueΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για τη σωτηρία του Μ.Τ.Π.Υ.

Συλλαλητήριο, έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29), την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015, ώρα 13.00, για να υπερασπισθούμε το Ταμείο μας και να μην επιτρέψουμε καμία περικοπή. Για να δοθεί στους συναδέλφους η δυνατότητα συμμετοχής στην κινητοποίηση, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει στάση εργασίας από τις 12.30 μ.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Η Υπεράσπιση του Ταμείου μάς αφορά όλους. Οι εργαζόμενοι στηρίζουν με τις εισφορές που δίνουν το Ταμείο και οι συνταξιούχοι παίρνουν μέρισμα. Αν αλλάξει ο χαρακτήρας του αναδιανεμητικού συστήματος και επικρατήσει η λογική των επαγγελματικών ταμείων που προωθεί η Τρόικα, ο χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης παύει να υπάρχει.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα οφείλει να αγωνιστεί για την ανατροπή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Χωρίς ανατροπή της πολιτικής αυτής, οι συνταξιούχοι θα χάσουν τις συντάξεις τους και θα ζουν με τα ψίχουλα του προνοιακού επιδόματος.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ / Δελτίο-Τύπου-Συλλαλητήριο-για-τη-σωτηρία-του-ΜΤΠΥ

Διαβάστε εδώ την Ανακοίνωση της ΠΕΣΕΚ / Τετάρτη, 21.10.2015, ώρα 12.30, συλλαλητήριο

Battle_of_WaterlooΜνημόνιο και εκπαίδευση, ΟΟΣΑ και διδακτικό ωράριο – όλα τα κείμενα

Με αφορμή την εξαγγελία «εθνικού διαλόγου για την παιδεία» από την κυβέρνηση, για την καλύτερη τεκμηρίωση της αρνητικής θέσης του Συλλόγου και για ενημέρωση όλων των συναδέλφων δημοσιεύουμε εδώ τα σχετικά κείμενα του Μνημονίου και του ΟΟΣΑ.

 Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από το Μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015:

Εκπαίδευση. 

Οι αρχές θα διασφαλίσουν τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και αυτό θα τροφοδοτήσει την προγραμματισμένη ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης.

Οι αρχές, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους  εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλιο του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011. Η εν λόγω επανεξέταση θα καλύπτει όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών μεταξύ έρευνας και εκπαίδευσης, και της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (βλ. επίσης ενότητα 4.2). Μεταξύ άλλων, η επανεξέταση θα αξιολογήσει την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του “Νέου Σχολείου”, το περιθώριο περαιτέρω εξορθολογισμού (των τάξεων, σχολείων και πανεπιστημίων), τη λειτουργία και διακυβέρνηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την αποδοτικότητα και αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων και την αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

Η επανεξέταση θα προτείνει συστάσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ.
Με βάση τις συστάσεις της επανεξέτασης, οι αρχές θα εκπονήσουν επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης και θα υποβάλουν προτάσεις για δράσεις το αργότερο έως τον Μάιο του 2016, οι οποίες θα εγκριθούν έως τον Ιούλιο του 2016, και εφόσον είναι δυνατόν, τα μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017.

Ειδικότερα, οι αρχές δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού , καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης.

Οι αρχές θα διασφαλίσουν τη δίκαιη μεταχείριση όλων των φορέων παροχής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανόμενων των ιδιωτικών ιδρυμάτων, καθορίζοντας ελάχιστα πρότυπα.

Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Αρ. Φύλλου 94, Νόμος 4336/14-8-2015, σελ.1026-1027

Ολόκληρος ο νόμος 4336/15:  εδώ /

Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ με βάση τις οποίες «δεσμεύεται» η ελληνική κυβέρνηση με το μνημόνιο που ψήφισε, να «ευθυγραμμίσει» το ωράριο; Περιλαμβάνονται στην περίφημη έκθεση του ΟΟΣΑγια το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η οποία παραγγέλθηκε το 2011 από το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα στη σελίδα 22 λέει:

 Όπως φαίνεται στον Πίνακα I.2, οι θεσμοθετημένες διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα για το δημοτικό μειώνονται όσο το μέγεθος του σχολείου αυξάνεται. Οι εκπαιδευτικοί με περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας σε μεγαλύτερα σχολεία διδάσκουν λιγότερες ώρες, όσο η διάρκεια της υπηρεσίας αυξάνει. Με άλλα λόγια, οι λιγότερο έμπειροι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν μεγαλύτερο φόρτο διδασκαλίας. Έτσι, η αξία πιο έμπειρων εκπαιδευτικών χάνεται.

 και στη σελίδα 32 προτείνει για το δημοτικό 25 ώρες διδακτικό ωράριο για όλους:

Βελτιστοποίηση του φόρτου και της κατανομής της εργασίας 54. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που πρέπει να πάρει η Ελλάδα, προκειμένου να αυξήσει την αποδοτικότητα του εκπαιδευτικού της συστήματος, είναι να περιορίσει τη σημαντική διαφορά σε φόρτο εργασίας που υπάρχει μεταξύ των εκπαιδευτικών στη Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Βάσει της ανάλυσης στο Γράφημα I.3 συγκρίνοντας το φόρτο εργασίας ετησίως στην Ελλάδα με τις μέσες τιμές στον ΟΟΣΑ και την ΕΕ 19, η Ελλάδα θα χρειαστεί να αυξήσει τις διδακτικές υποχρεώσεις κατά περίπου τέσσερις με πέντε ώρες την εβδομάδα, προκειμένου να φτάσει τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Οι πίνακες I.6 και I.7 απεικονίζουν μία εναλλακτική που θα μπορούσε να εδραιώσει το στόχο της επίτευξης των μέσω τιμών του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Οι αλλαγές θα εστιάσουν στην αύξηση του φόρτου εργασίας των πιο έμπειρων και καλύτερα προετοιμασμένων εκπαιδευτικών σε βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΟΟΣΑ ωράριο

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΟΣΑ, 2011

Ολόκληρη η έκθεση ΟΟΣΑ: Διαβάστε ΕΔΩ

 

Αυτά τα μέτρα επιχειρούν να επιβάλλουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις εδώ και πέντε χρόνια. Κάτω από το βάρος των αγώνων και των αντιστάσεων του εκπαιδευτικού κινήματος δεν το έχουν πετύχει. Στο χέρι μας είναι να ανατραπούν αυτά τα μέτρα για μια ακόμα φορά.

2013061600374-previewΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε.

για το ζήτημα της φτωχοποίησης των μαθητών.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015, ύστερα από κάλεσμα του Α’ Συλλόγου Αθηνών εκπαιδευτικών Π.Ε., σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. με θέμα τη φτωχοποίηση των μαθητών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους συλλόγους Π.Ε : Α΄ Αθηνών, Αιγάλεω, «Αλ. Δελμούζος», Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, «Αριστοτέλης», Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, «Δ. Γληνός», Δυτ. Αττικής, Καλλιθέας-Μοσχάτου, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», «Κ. Σωτηρίου», «Μακρυγιάννης», «Παρθενώνας», Νίκαιας, Νέας Σμύρνης, Πειραιά «η Πρόοδος», Σαλαμίνας καθώς και παρατηρητές – μέλη ΔΣ της Ε΄ ΕΛΜΕ (παρατηρητής).

Στην ευρεία συζήτηση που διεξήχθη στη σύσκεψη, αναδείχτηκαν τα παρακάτω ζητήματα :

1. Σύμπτωμα της καπιταλιστικής κρίσης και αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών, το φαινόμενο της φτωχοποίησης των μαθητών μας εμφανίζεται όλο και πιο έντονα, με όλο και πιο οξυμένες μορφές και απλώνεται σε όλη τη χώρα…

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το Δελτίο Τύπου / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ για τη φτωχοποίηση

national-geographic-traveler-magazine-2012-photo-contest-gessato-gblog-10ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟYΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΣΤΙΣ 13 ΚΑΙ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έπειτα και από τη χθεσινή του συνάντησή στα γραφεία του, στην οποία ο Υπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις αλλά αρκέστηκε σε γενικόλογες τοποθετήσεις στα καυτά προβλήματα της εκπαίδευσης, όπως αυτά τέθηκαν από το Δ.Σ., πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 14/10/2015 από κοινού με την Ο.Λ.Μ.Ε. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας με κεντρικό ζήτημα τα χιλιάδες κενά στην εκπαίδευση και την επιτακτική ανάγκη πραγματοποίησης όλων των αναγκαίων μόνιμων διορισμών.
Τονίζουμε, για μια ακόμη φορά, ότι το ζήτημα των χιλιάδων κενών και των κλειστών σχολείων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δε θα λυθεί ούτε με ευχολόγια, ούτε με εξαγγελίες του τύπου «θα προσπαθήσουμε από την επόμενη σχολική χρονιά να μην υπάρξει αυτή η εικόνα στα σχολεία».
Η δήλωση αυτή του Υπουργού επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για την ύπαρξη χιλιάδων κενών, ζήτημα το οποίο τέθηκε επανειλημμένα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία με αίτημα την άμεση αντιμετώπισή του και η πολιτική ηγεσία είτε το υποβάθμιζε είτε το χρέωνε σε συνδικαλιστική υπερβολή. .
Για ακόμη μια φορά απαιτούμε από τον Υπουργό να προχωρήσει, δίχως καμιά καθυστέρηση, τις διαδικασίες για το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών κάτι που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2015 αλλά η κυβέρνηση… επέλεξε να μην υλοποιήσει. Η πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων μόνιμων διορισμών τώρα, αποτελεί τη μοναδική λύση για την εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου / ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

fa3386a6756319ce603ab0052ce8440eΗ Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την πολύνεκρη επίθεση του τουρκικού κράτους στις συγκεντρώσεις των οργανώσεων και συνδικάτων της αριστεράς και του εργατικού κινήματος στην Άγκυρα, στο μεγάλο συλλαλητήριο των μαζικών οργανώσεων της Τουρκίας για την Ειρήνη, ενάντια στον πόλεμο και το φασισμό.
Πρόκειται κυριολεκτικά για κήρυξη εμφυλίου πολέμου του βαθέως κράτους, του Ερντογάν και της αστικής τάξης ενάντια στο μαζικό κίνημα, τα συνδικάτα και την τουρκική αριστερά που μάχονται για το ψωμί, τα εθνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των λαών της Τουρκίας και του Κουρδιστάν…

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση / Δελτίο τύπου Καταγγελία για τη δολοφονική επϊθεση στην Τουρκία

STALKER___Tarkovsky_by_MuhalovkaΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ενάντια στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή και ως TTIP.

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή και ως TTIP, είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων, κύριος στόχος της οποίας δεν είναι η μείωση των εμπορικών φραγμών μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., καθώς είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλοί, αλλά η απάλειψη των λεγόμενων ρυθμιστικών φραγμών.
Πρόκειται για τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που διέπουν την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, τη διατροφική ασφάλεια, τα μεταλλαγμένα, τη χρήση τοξικών χημικών, την ευζωία των ζώων και ειδικά των παραγωγικών, την προστασία προσωπικών δεδομένων, το χρηματοπιστωτικό τομέα κ.ά…

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση / Δελτίο Τύπου ενάντια στην TTIP

Image: The Rain Room Is Unveiled At The Curve Inside The Barbican CentreΣκληρά μέτρα, μόνιμο capital control για συνταξιούχους και Δημοσίους, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, νέα βαρύτατη φορολογία…

Μέχρι και χέρι στο κρασί και την μπύρα βάζουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι…

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ

Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο / Προαπαιτούμενα 2

          / Προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου

ΔΟΕ ΟΛΜΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 στις 1 μ.μ.

Κηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (2 τελευταίες ώρες του πρωινού και 2 πρώτες ώρες του απογευματινού κύκλου) και καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν δυναμικό παρόν στην κινητοποίηση.

Ένα μήνα μετά το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού και το πρόβλημα της στελέχωσης των σχολείων με εκπαιδευτικούς παραμένει άλυτο.
Οι πρώτες, λίγες, προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών (με σημαντική καθυστέρηση) δεν αρκούν για ν’ ανοίξουν οι κλειστές τάξεις, τα ειδικά σχολεία και να λειτουργούν τα ολοήμερα τμήματα.
Η άρνηση όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί, που είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα των κενών στα σχολεία έχει οδηγήσει τη δημόσια εκπαίδευση σε τραγική κατάσταση.
Η λύση του προβλήματος δεν παίρνει αναβολή. Τα κενά πρέπει να καλυφθούν άμεσα και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να δουλέψει για την οριστική λύση.
Τα Δ.Σ. Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. καλούν εκπαιδευτικούς και γονείς σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 13:00 με αίτημα την άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη κατάσταση διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης...

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ΔΟΕ / Παράσταση διαμαρτυρίας σε ΥΠΠΕΘ και στάση εργασίας

Αφιερώματα για την 71η επέτειο απελευθέρωσης της ΑΘΗΝΑΣ από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ

Ημερολόγιο
Οκτώβριος 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπ   Νοέ »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πρόσφατα σχόλια