Archive for 29 Μαΐου 2014

Θέμα : «Δελτίο τύπου για τις συγχωνεύσεις »

27052014055Όλοι στη συγκέντρωση στην Καλλιθέα

την Παρασκευή 30/5, στις 6:00 μ.μ. – Πλατεία Δαβάκη
 Νέα σύσκεψη συντονισμού φορέων και σωματείων,
τη Δευτέρα 2/6, στο θέατρο των σχολείων στις 7:30 μ.μ. (Είσοδος από οδό Πλάτωνος)

1. Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27/5 η προγραμματισμένη κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ για τις αλλαγές (υποβιβασμοί- συγχωνεύσεις…) στα σχολεία. Στην αρχή ο υφυπουργός δε δεχόταν την αντιπροσωπεία. Ανακοινώθηκε πως θα μείνουμε έξω από το υπουργείο μέχρι να μας δεχθεί και μετά από λίγο δέχθηκε μια πενταμελή αντιπροσωπεία. Στην αρχή ο Σ. Κεδίκογλου μας είπε πως είναι άρρωστος και πρέπει «να είμαστε σύντομοι». Παραδέχθηκε πως υπέγραψε τις συγχωνεύσεις της πρωτοβάθμιας οι οποίες έγιναν με εισηγήσεις του Περιφερειακού Διευθυντή Γκίνη για την Αττική, και των υπόλοιπων περιφερειακών δ/ντών, για τις άλλες περιοχές. Στις επισημάνσεις της αντιπροσωπείας ότι οι συγχωνεύσεις έγιναν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέ-ων, είπε πως αυτό δεν είναι απαραίτητο αφού ενέχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα . Πρόσθεσε ότι θέλουν μεγάλα και πολυθέσια σχολεία για να μετατραπούν σε ΕΑΕΠ. Στις παρατηρήσεις μας πως χάνονται πολλές οργανικές θέσεις, πως δεν παίρνουν υπόψη τους όλα τα άλλα στοιχεία λειτουργίας των σχολείων (αλλοδαποί-ειδικές ανάγκες-κτιριακή κατάσταση πολυπληθή τμήματα) έδειξε πως δεν τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα αυτά τα ζητήματα.
2. Είναι φανερό ότι το ΥΠΑΙΘ προχωρεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της αντιεκπαιδευ-τικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως εκπορεύεται από την Ε.Ε. και την Τρόικα, με στόχο τη στα-διακή απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη της δημόσιας παιδείας, τη μεταφορά του κόστους στους γονείς – πελάτες (όπως τους θέλουν), τις απολύσεις εκπαιδευτικών και τη διαμόρφωση του «νέου» σχολείου της ημιμάθειας και της αγοράς. Με τη στάση αυτή αποδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία είναι δομικό στοιχείο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Απένα-ντι σε αυτή την πολιτική της αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού, είναι φανερό ότι δεν χωρούν αυταπάτες για «καλύτερη διαχείριση», για μεμονωμένες διευθετήσεις ανά σχολική μονάδα ή «για μια περισσότερο λειτουργική εκδοχή» των συγχωνεύσεων. Η απάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ξεκάθαρη : οι συγχωνεύσεις πρέπει να ανακληθούν άμεσα !
Φάνηκε καθαρά πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν δεν πιεστούν από τις τοπικές κοινωνί-ες, γονείς, εκπαιδευτικούς.
Είναι πιθανό να περιμένουν το Σεπτέμβρη για να προχωρήσουν σε πιο μεγάλο αριθμό λει-τουργικών συγχωνεύσεων και υποβιβασμών, ανάλογα και με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν τώρα.
3. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τον προϋπολογισμό του 2014 οι συγχωνεύσεις που υπογράφηκαν αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδίου, μέρος της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που προωθείται από κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ με στόχο την αποδόμηση του δημόσιου δωρεάν σχο-λείου και την προώθηση του «νέου σχολείου» της αγοράς, της αξιολόγησης, της κατηγοριο-ποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση προωθούν το μοντέλο του πολυθέσιου σχολείου, από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο, με διευθυντή μάνατζερ, με κατακερματισμό της γνώσης, με πολλές και διαφορετικές ταχύτητες και τύπους προγραμμάτων σπουδών. Μέρος αυτής της πολι-τικής είναι και η ένταση των ταξικών φραγμών, με την τράπεζα θεμάτων και το νέο σκληρό εξεταστικό πλέγμα στην Α΄ Λυκείου.
Τα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι μαθητές που στριμώχνονται σε υπεράριθμα τμήμα-τα, με προγράμματα που αντικαθιστούν τη γνώση με την πληροφορία και την δεξιότητα, και προορίζονται για αναλώσιμο, μετακινούμενο και ελεγχόμενο εργατικό δυναμικό. Η υποβάθμιση των σχολείων οδηγεί στην μείωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας.
Τα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι εκπαιδευτικοί αφού δημιουργούνται « πλασματι-κές» υπεραριθμίες, εξαιτίας της μείωσης των οργανικών ,που οδηγούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, διαθεσιμότητες και τελικά απολύσεις, υποβαθμίζοντας ακόμη πιο πολύ την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Τα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι γονείς που θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τα λειτουργικά έξοδα, για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα, όπως πληρώνουν για την υγεία και τα φάρμακα.
Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι , γονείς, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα.
4. Με βάση αυτά τα δεδομένα έγινε το απόγευμα της Τρίτης 27/5 σύσκεψη φορέων, όπου μετά από πλούσια συζήτηση κατάληξε στα παρακάτω:

 Να προχωρήσουμε σε πλατιά ενημέρωση της κοινωνίας, των γονέων και των εκπαιδευ-τικών. Με αυτό το στόχο να γίνει συγκέντρωση για μοίρασμα ενημερωτικού υλικού την Παρασκευή 30/5, στις 6:00 μ.μ. στην Πλατεία Δαβάκη.
 Να συντονιστούμε με την ΕΛΜΕ, τα σωματεία, τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση γονέων για παραπέρα κινητοποιήσεις. Με αυτό το στόχο καλούμε σε νέα σύσκεψη τη Δευτέρα 2/6, στο θέατρο των σχολείων στις 7:30 μ.μ. (Είσοδος από οδό Πλάτωνος)
 Να έρθουμε σε επαφή με όλους τους Συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, όπου γίνο-νται συγχωνεύσεις, για να οργανωθεί συγκέντρωση στην Περιφέρεια και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
 Να απαιτήσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλλιθέας να πάρει θέση στο ζήτημα αυτό, ΑΜΕΣΑ και να καταγγείλει την αυθαιρεσία, αλλά και συνολικά την πολιτική των συγχω-νεύσεων, όπως έχουν κάνει πολλά Δημοτικά Συμβούλια τις προηγούμενες ημέρες.
 Να φτιαχτούν πανό και να αναρτηθούν στην πόλη.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ
Κανένα σχολείο, κανένα τμήμα, κανείς μαθητής,
κανείς εκπαιδευτικός λιγότερος!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

/* *//* *//* *//* *//* */

Ημερολόγιο
Μάιος 2014
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ   Ιούν »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πρόσφατα σχόλια