Archive for 13 Απριλίου 2014

Συναδέλφισσες /οι

Το ύφος και το περιεχόμενο της τελευταίας εγκύκλιας διαταγής του ΥΠΑΙΘ για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας 24/3/2014, αποκάλυψε στυγνά  και απροκάλυπτα, κυρίως σε αυτούς που έτρεφαν αυταπάτες, ότι η αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου δεν είναι μια διαδικασία αναστοχαστικής δράσης και εδραίωσης θετικού κλίματος σεβασμού και συνεργασίας που απαιτεί αποδοχή και συναίνεση,  αλλά μέρος της κρατικής πλατφόρμας που λέγεται αξιολόγηση- χειραγώγηση και όσα αυτή συνεπάγεται για τον εκπαιδευτικό, το δημόσιο σχολείο, την οικογένεια, το μορφωτικό αγαθό και την κοινωνία.

Απέναντι σε ένα εκπαιδευτικό κίνημα που από την πρώτη στιγμή δήλωσε την αντίθεσή του στην αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση-χειραγώγηση με όλους του δυνατούς τρόπους όπως υπογραφές (93%), κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, συνελεύσεις, συζητήσεις, ενημερώσεις, φυλλάδια, πρακτικά συλλόγων διδασκόντων, το υπουργείο απάντησε με αυταρχισμό, επιβολή, συμμόρφωση και τρόμο.

 Όμως συναδέλφισσες και συνάδελφοι όλοι γνωρίζουμε πως ο κρατικός έλεγχος είτε είναι κοινωνικός είτε διοικητικός εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που τα μέλη μιας ομάδας, όπως τώρα οι εκπαιδευτικοί, αποκλίνουν από την κρατική επιθυμητή συμπεριφορά και αδυνατούν να πεισθούν και να πειθαρχήσουν. Ο κρατικός έλεγχος λοιπόν εκφράζει το φόβο του κράτους απέναντι στη δύναμη του ζωντανού κινήματος και στη δύναμη του συλλογικού αγώνα.  Οι μηχανισμοί που εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση στο σύστημα είναι είτε κατασταλτικοί (ποινές,  διαταγές, κυρώσεις), για επαναφορά μέσω του φόβου εκείνων που απειθαρχούν, είτε προληπτικοί για την παρεμπόδιση εκδήλωσης παρόμοιων συμπεριφορών. Και στις δύο περιπτώσεις όμως η απάντηση είναι συλλογικότητα, αντίσταση, συμπόρευση με το σωματείο και μαχητικοί αγώνες. Ενωμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο και όλοι μαζί απέναντι.

Και επειδή δε μας φοβίζουν αλλά μας εξοργίζουν, τους θυμίζουμε ότι, ο κρατικός έλεγχος όταν διενεργείται με αυταρχικότητα και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό αίσθημα συχνά, οδηγεί ή ενισχύει τη σύγκρουση. Έτσι λοιπόν:

– Οι Σύλλογοι Διδασκόντων πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να ολοκληρώνουν τη σύνταξη των πρακτικών με τα οποία δηλώνουν ότι δεν συγκροτούν ομάδες εργασίας. Το δικαίωμα αυτό το έχουμε ακόμα και τώρα και έχει μεγάλη σημασία να το ασκήσουμε ώστε να αποτυπωθεί η απουσία συναίνεσης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι Διευθυντές των σχολείων πρέπει  να αναμένουμε  τις αποφάσεις του κλάδου μας.

 Σαν αιρετή αντιπρόσωπος του κλάδου μας στη Δ΄ Αθήνας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι δίπλα σε κάθε συνάδελφο που θα με χρειαστεί και θα δώσω μάχη για να υλοποιηθούν τόσο οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων όσο και οι αποφάσεις του σωματείου μας.

 

Συναδελφικά και Αγωνιστικά

Γεωργία Μούκα / Αιρετή Δ΄ Αθήνας

εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

Τηλέφωνο: 6932177611, 2109422847

Mail: argiromouka2@gmail.com

Δασκάλα «εν κινήσει» – georgiamouka.blogspot.com

/* *//* *//* *//* *//* */

Συναδέλφισσες /οι

Χαίρομαι ιδιαίτερα που τα Δελτία Πληροφόρησης και οι παρεμβάσεις μου μέσα στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, έγιναν αιτία να εμφανιστεί και μέσω του γραπτού του λόγου, ο έτερος συνάδελφος αιρετός του ΠΥΣΠΕ, έστω και αν το περιεχόμενο του λόγου του αναλώθηκε κυρίως σε λογικές προσωπικής και όχι ιδεολογικο-πολιτικής αντιπαράθεσης.

Παρόλα αυτά τα οφείλω να παραθέσω τα εξής:

«Το κράτος και τα θεσμοθετημένα όργανα του δουλεύουν κυρίως μέσω της διαπραγμάτευσης, με εκείνους που εκφράζουν εναλλακτικές και αντιθετικές ιδεολογίες ώστε να κατασκευαστεί μια έννοια κοινού εδάφους και σκοπού αποδεκτή από την κυρίαρχη ιδεολογία. Η προσπάθεια αυτή επιτυγχάνεται όταν οι αντιθετικές και εναλλακτικές ιδεολογίες μετασχηματιστούν σε μη ανταγωνιστικές και άρα ανώδυνες για την επικρατούσα ιδεολογία. Αυτό το μοντέλο ακολουθεί ο κρατικός – κομματικός συνδικαλισμός μέσω της ταξικής συνεργασίας και της συνδιαχείρισης, ο οποίος  δεν καταργεί τις ιδεολογικές διαφορές αλλά τις απονευρώνει αποφορτίζοντας την ανταγωνιστική δυνατότητα της αντιθετικής ιδεολογίας».

Συμπερασματικά συνάδελφοι και συναδέλφισσες, οι ιδεολογίες παραμένουν ζωντανές και ανταγωνιστικές, όσο εκείνοι που τις εκφράζουν, σε οποιοδήποτε πλαίσιο και να βρεθούν, θεσμικό ή μη, με νομιμοποιητική υπόσταση ή όχι,  ήταν και κυρίως, παραμένουν αγωνιστές ικανοί όχι μόνο να προτείνουν αλλά και να διεκδικήσουν την κοινωνία και το σχολείο που ονειρεύονται.

 Συναδελφικά και Αγωνιστικά

Γεωργία Μούκα / Αιρετή Δ΄ Αθήνας

εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

Τηλέφωνο: 6932177611, 2109422847

Mail: argiromouka2@gmail.com

Δασκάλα «ενκινήσει» – georgiamouka.blogspot.com

/* *//* *//* *//* *//* */

Ημερολόγιο
Απρίλιος 2014
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ   Μαΐ »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πρόσφατα σχόλια