Archive for 14 Ιανουαρίου 2014

Συνάδελφοι, συμμετέχουμε μαζικά στην πανελλαδική καμπάνια για το μάζεμα υπογραφών, που διενεργείται από τους Συλλόγους και τη ΔΟΕ. Να υπάρξει μια συνολική, συντριπτική αντίθεση όλου του κλάδου στην προωθούμενη αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση.

Απευθύνουμε μήνυμα ενότητας και αγώνα, για τη μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας. Τη μάχη για την οριστική ακύρωση των διαδικασιών της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης που προωθείται από το ΥΠΑΙΘ. Κατανοούμε όλοι μας ότι η αξιολόγηση σημαίνει: απολύσεις, κατηγοριοποίηση σχολείων – εκπαιδευτικών – μαθητών, νέες συμπτύξεις και συγχωνεύσεις, εργασιακή – εκπαιδευτική και παιδαγωγική υποταγή, προώθηση του σχολείου της αγοράς.

Παίρνουμε τη θέση μας δίπλα στο δημόσιο σχολείο, δίπλα στους μαθητές μας.

Τα μέλη του Δ.Σ. θα περάσουν από τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, έως τις 24/1/2014 για τη συλλογή των υπογραφών.

«Ποιος θα πληρώσει για τους νέους ανθρώπους, που η απόγνωση οδήγησε στα ξένα, πώς θα επιστραφούν τα αγαθά και οι αξίες, που έκλεψε το Άδικο από τους αθώους, με ποια διαδικασία θα αναστηλωθούν τόσες και τόσες ζωές ακυρωμένες; Όχι, οι φήμες ότι θα κοπάσει η θύελλα, δεν με αφορούν, ούτε με επηρεάζουν. Ο χρόνος της αναμονής έχει ένα τέλος«.

(Από πρόσφατο κείμενο του αστροφυσικού Γ. Γραμματικάκη)

/* *//* *//* *//* */

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας υλοποιώντας και τις αποφάσεις των Γ.Σ. του συλλόγου μας  ενάντια στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση των  εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου και κατόπιν  της έκδοσης της εγκυκλίου του Υπουργείου  Παιδείας ( Αριθ. Πρωτ.: 190089/Γ1/10-12-13  ) για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, στη συνεδρίασή του της 9ης Ιανουαρίου 2014, κατέληξε στα εξής:

Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκφραστεί στην πράξη ένα  ρεύμα αντίθεσης και αντίστασης κατά της αξιολόγησης , με αιχμή την περίοδο αυτή τη δρομολόγηση της εφαρμογής  της αυτοαξιολόγησης και τη συγκρότηση « ομάδων εργασίας »  που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος.

Καλούμε τους – τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις σχετικές « ομάδες εργασίας » και τους συλλόγους διδασκόντων να μην συγκροτήσουν καμία « ομάδα εργασίας ». Επισημαίνουμε ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να θέσει υποψηφιότητα στο σύλλογο διδασκόντων του σχολείου ή του Νηπιαγωγείου για συμμετοχή στις « ομάδες εργασίας ».

Το Δ.Σ. καλύπτει συνδικαλιστικά τους συναδέλφους με στάσεις εργασίας για τη μη συμμετοχή τους  στις συνεδριάσεις  των « ομάδων  εργασίας » όπου αυτές τυχόν συσταθούν. Σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένος –η κανένας –καμία συνάδελφος να συμμετέχει σε απογευματινή συνεδρίαση, οποιασδήποτε «ομάδας εργασίας».

Καλούμε τους – τις συναδέλφους να ενημερώνουν άμεσα το Σύλλογο, σε όποια απόπειρα συγκρότησης και συνεδρίασης «ομάδων εργασίας».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ                                               ΛΙΠΚΟΒΙΤΣ ΜΑΡΙΑ

/* *//* *//* *//* */

Την Τρίτη 14/1/2014 και την Τετάρτη 15/1/2014 πραγματοποιούνται συναντήσεις των Σχολικών Συμβούλων Ι.Κ. Περιφέρειας και  38ης Περιφέρειας, αντίστοιχα, με τους Διευθυντές των σχολείων της περιφερείας τους. Σε περίπτωση που γίνει απόπειρα μετατροπής των συναντήσεων αυτών, σε σεμινάρια σχετικά με την Αυτοαξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου, καλύπτουμε συνδικαλιστικά τους διευθυντές των Σχολείων των προαναφερόμενων Περιφερειών, κηρύσσοντας διευκολυντική στάση εργασίας, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορούν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία.

Η απόφαση του Συλλόγου μας εντάσσεται στα πλαίσια της απόφασης της ΔΟΕ Αρ.Πρωτ.437/26/11/2013, την οποία επισυνάπτουμε. Η στάση εργασίας του Συλλόγου μας καλύπτει την τέταρτη, πέμπτη και έκτη ώρα του εργασιακού ωραρίου, δηλαδή 11:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ. Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΟΕ με την απόφασή της, που επισυνάπτουμε, έχει εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας, για τις τρεις πρώτες ώρες (8 – 11 π.μ.). Δεδομένου ότι οι δυο στάσεις εργασίας αφορούν το εργασιακό ωράριο, καλύπτουν πλήρως τους συναδέλφους Διευθυντές των προαναφερόμενων Περιφερειών, ώστε αν χρειαστεί, να κάνουν χρήση μίας εξ αυτών και να αποχωρήσουν από όποια διαδικασία σχετίζεται με την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των σχολικών μονάδων.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην επιβαλλόμενη αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση. Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση της δημόσιας παιδείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ                                               ΛΙΠΚΟΒΙΤΣ ΜΑΡΙΑ

/* *//* *//* *//* */

Συναδέλφισσες/οι

1. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μεγάλη αναταραχή και κινητικότητα στο κλάδο μας και σε όλο το Δημόσιο, σχετικά με τις ειδικές εισφορές αλληλεγγύης, τις παρακρατήσεις που έχουν γίνει και γίνονται και τις διεκδικήσεις επιστροφής τους. Πριν τα Χριστούγεννα κάποιοι υπάλληλοι (στην περιοχή της Καβάλας) ανακάλυψαν πως η παρακράτηση που αναφέρει το άρθρο 29 είχε γίνει διπλή τόσο από την εφορία όσο και από τη μισθοδοσία τους.

Το γεγονός αναφέρθηκε σε δικηγόρους οι οποίοι και έβγαλαν ανακοίνωση στο διαδίκτυο για την υπόθεση με την προτροπή οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να διεκδικήσουν το ποσό από την εφορία, ζητώντας να μην παραγραφεί και να τους επιστραφεί. Μετά από αυτό άρχισε η υπόθεση να λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

2. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση που να δικαιώνει τελεσίδικα εργαζόμενο του Δημοσίου, ώστε να πάρει επιστροφή χρημάτων, από δικαστική διεκδίκηση του ποσού που του παρακρατήθηκε ως εισφορά αλληλεγγύης, έγινε μια τεράστια διασπορά φημών, ότι δήθεν με μια αίτηση στην εφορία θα επιστραφεί το ποσό για το οποίο γίνεται διεκδίκηση. Αυτό είναι εντελώς λανθασμένο. Επίσης υπήρξαν πολλοί καλοθελητές, κυρίως από δικηγορικά γραφεία, οι οποίοι κυκλοφόρησαν δεκάδες υποδείγματα αιτήσεων για τις Εφορίες. Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Αν κάποιος επιλέξει να αιτηθεί στην εφορία την επιστροφή του ποσού που του παρακρατήθηκε το 2011 (περίπου 250 – 300€ ), το μόνο το οποίο κατοχυρώνει είναι να έχει δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης του ποσού αυτού, αφού δεν θα έχει υποπέσει σε διαδικασία παραγραφής.

Είναι φανερό ότι αν κάποιος συνάδελφος έκανε ή κάνει παρόμοια αίτηση στην Εφορία του, θα έχει στο μέλλον το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά για να διεκδικήσει το ποσό αυτό. Για τα έτη 2012, 2013 και 2014 πρέπει αντίστοιχα αν θελήσει, να αιτηθεί την επιστροφή τους, ώστε να μην παραγραφούν και τελικά έχοντας στα χέρια του τους αριθμούς πρωτοκόλλου που έχει λάβει, να αποφασίσει, αν και πότε, θα καταθέσει αγωγή μέσω δικηγόρου, για να διεκδικήσει τα χρήματα. Επίσης είναι φανερό ότι μια δικαστική διεκδίκηση που αφορά μόνο σε ποσό 200 – 300 €, έχει μειωμένη αξία. Άρα όποιος θελήσει να προσφύγει δικαστικά, πρέπει να το κάνει στο μέλλον, διεκδικώντας το τότε συνολικό ποσό, που θα έχει συγκεντρωθεί.

3. Αξίζει να σημειωθεί ότι: Η ΑΔΕΔΥ προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας για όλες τις εισοδηματικές απώλειες των μνημονιακών νόμων και εκδόθηκαν αρνητικές αποφάσεις.

Επίσης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με τη σειρά του εξέδωσε αρνητικές αποφάσεις.

Τέλος εκδόθηκε η απόφαση 95/2013 του ΣτΕ (επισυνάπτεται), η οποία βάζει τέλος σε όποια δικαστική διεκδίκηση για τα 176 €, αφού δικαιώνει τελεσίδικα το κράτος για τη στάση του και ακυρώνει τις δικαστικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί υπέρ των υπαλλήλων.

4. Ο νόμος βάσει του οποίου έγιναν και γίνονται οι κρατήσεις των εισφορών αλληλεγγύης είναι ο Ν. 3896/2011 και συγκεκριμένα τα άρθρα 29 και 38. Ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο, το καλοκαίρι του 2011, μαζί με δεύτερο μνημόνιο, εν μέσω μεγάλων απεργιακών αγώνων και λαϊκών κινητοποιήσεων.  Η κυβέρνηση απέναντί στη λαϊκή διαμαρτυρία, επέδειξε πρωτοφανή αυταρχισμό και βιαιότητα. Ταυτόχρονα υλοποιώντας το δεύτερο μνημόνιο υλοποιούνται μια σειρά μέτρα και κρατήσεων, πέραν των εισφορών αλληλεγγύης. Μέτρα τα οποία είναι προφανώς αντιλαϊκά και των οποίων καταγγέλλεται η συνταγματικότητα.

Χωρίς να αναιρούμε τη σημασία που μπορεί να έχει η ατομική δικαστική διεκδίκηση, στην οποία πολλοί συνάδελφοι έχουν καταφύγει κατά καιρούς και η οποία μπορεί να έχει σε ορισμένες περιπτώσεις ευνοϊκή κατάληξη (π.χ. το οικογενειακό επίδομα), κατά τη γνώμη μας η ουσία και η μέγιστη σημασία βρίσκεται στην απαλλαγή του λαού και της κοινωνίας από την πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας και της οριστικής πτώχευσης της κοινωνίας,. Πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντα των δανειστών, της Ε.Ε., του ΔΝΤ και του διεθνούς τρπεζικού κεφαλαίου.

Ο δρόμος τον οποίο πρέπει να βαδίσουμε είναι ο δύσκολος δρόμος της συλλογικής αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής. Διαφορετικά θα πρέπει να προσφεύγουμε κάθε λίγο για δεκάδες μέτρα και εγκυκλίους, για δεκάδες χαράτσια και κρατήσεις.

5. Πάντα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε ότι σχετίζεται με δικαστικές προσφυγές, όταν πίσω από αυτές υπάρχουν διαμεσολαβήσεις μεγάλων δικηγορικών γραφείων, αμοιβές και οικονομικά συμφέροντα.

6.. Ο Σύλλογος από 31/12/2013 έχει υποβάλει στη Δ’ Διεύθυνση αίτημα μη παραγραφής για τις εισφορές αλληλεγγύης, για τα μέλη του Συλλόγου.

7. Ανακεφαλαιώνοντας τονίζουμε: η υποβολή αίτησης προς την αρμόδια ΔΟΥ του κάθε συναδέλφου, όπως και να έχει συνταχθεί, είτε ζητώντας τη μη παραγραφή της εισφοράς του 2011 είτε ζητώντας την επιστροφή της εισφοράς έχει σκοπό τη διασφάλιση ότι οι αξιώσεις για επιστροφή των παρακρατηθέντων δε θα υποκύψουν σε διετή παραγραφή όπως προβλέπει ο νόμος. Με την αίτηση δεν επιστρέφεται το ποσό της εισφοράς από τις εφορίες, αλλά εξασφαλίζεται η διακοπή παραγραφής προκειμένου να είναι ανοικτή η δικαστική διεκδίκηση.

Τόσο η αίτηση προς την αρμόδια ΔΟΥ για μη παραγραφή του παρακρατηθέντα φόρου όσο και η δικαστική αγωγή είναι δύο διαφορετικά ζητήματα προσωπικής επιλογής.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΜΑΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ                                                  ΛΙΠΚΟΒΙΤΣ ΜΑΡΙΑ

 

/* *//* *//* *//* */

Ημερολόγιο
Ιανουάριος 2014
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ   Φεβ »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πρόσφατα σχόλια