Archive for 16 Απριλίου 2013

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες  κυκλοφορούν φήμες που προέρχονται από ανώνυμες «διαρροές» και «έγκυρες» πληροφορίες σχετικά με αιφνιδιαστικές επισκέψεις ελεγκτών του Σώματος  Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης  σε  σχολεία.

Την προηγούμενη εβδομάδα το φαινόμενο έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ανάλογες (αβάσιμες) πληροφορίες να διακινούνταν σε όλη τη Ελλάδα, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, ενώ κάτω από το βάρος αυτών των πληροφοριών κάποια στελέχη της  διοίκησης και διευθυντές  σχολικών μονάδων  αντιδρούν σπασμωδικά θέτοντας ανύπαρκτα ζητήματα για το ωράριο των συναδέλφων, τους οποίους  καλούν αιφνιδιαστικά και παράνομα  στα σχολεία εκτός ωραρίου ή τους καλούν να λάβουν έγγραφη άδεια για  απουσία στο «κενό» τους,  προκαλώντας πανικό που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.:

 • Θεωρεί  ότι  το θολό αυτό σκηνικό στήνεται σκόπιμα για να καλλιεργηθεί το έδαφος ότι η εκπαίδευση και τα σχολεία «βρίθουν κοπανατζήδων».
 • Καλεί  τα στελέχη της  διοίκησης και τους διευθυντές σχολικών μονάδων να σεβαστούν τον νόμο.
 • Καλεί τον κλάδο σε επαγρύπνηση για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις οι οποίες δεν μπορούν να καταργηθούν με φήμες και διαρροές.
 • Καταγγέλλει όλους εκείνους που διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες για επίσκεψη των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης με προφανή στόχο να επιτείνουν το «κλίμα αποσυντονισμού» που έχουν δημιουργήσει οι εφεδρείες, οι απολύσεις «επίορκων», ο μηδενισμός των προσλήψεων και όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα  και εφαρμόζει η κυβέρνηση.
 • Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι κανείς έλεγχος δεν είναι δυνατό να μας τρομοκρατήσει αντιθέτως θα βεβαιώσει ότι σε όλα τα σχολεία οι εκπαιδευτικοί εργάζονται και πέραν του ωραρίου και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αναλαμβάνουν δουλειά και στο σπίτι τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες των μαθητών τους.

 

Θυμίζουμε για μία ακόμη φορά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κ. Γιάννη  Δραγασάκη :

 

«Σε απάντηση των σχετικών ερωτημάτων σας γνωρίζουμε ότι:

Με το άρθρο 13 παρ.7 ν.1566/85, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 παρ.3 ν.2517/97, ορίζεται με ακρίβεια το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα δημοτικά σχολεία, δηλαδή 25 ώρες για όσους υπηρετούν σε 1θέσια, 2θέσια και 3θέσια και από 21-24 ώρες για όσους υπηρετούν στα λοιπά σχολεία και ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους.

Σε περίπτωση που οι ώρες διδασκαλίας του προγράμματος κάθε δημοτικού σχολείου δεν καλύπτονται με το υποχρεωτικό ωράριο των διδασκόντων, ανατίθεται υπερωριακή διδασκαλία στους εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου.

Κατά την παρ.8 του ίδιου άρθρου όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους τις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες μέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από 6 ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παρ.2 της περίπτωσης ΣΤ του άρθρου 11 του ν. 1566/85, δηλαδή των συνεδριάσεων του συλλόγου διδασκόντων που γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.

Εξάλλου κατά το άρθρο 55 ν. 1566/85 οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται μεταξύ των άλλων, εκτός από το να συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας, και να διδάσκουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ώρες υποχρεωτικής υπερωριακής διδασκαλίας, καθώς και να μετέχουν σε επιμορφωτικές δραστηριότητες, όταν καλούνται από τους σχολικούς συμβούλους ή να αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση διαλέξεων και σεμιναρίων, στα πλαίσια των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, καθώς και να προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες, όταν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Από όλα τα παραπάνω συνάγεται πως ο εκπαιδευτικός που συμπληρώνει είτε το ωράριο διδασκαλίας και δεν του έχει ανατεθεί άλλο συγκεκριμένο έργο είτε το ωράριο εργασίας είτε την υπερωριακή απασχόληση, δεν έχει λόγο να παραμένει στο σχολείο, ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη για την αποχώρηση αυτή».

Αθήνα 18 Φεβρουαρίου 2004

Ο Νομικός Σύμβουλος της Δ.Ο.Ε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

 

Θυμίζουμε ακόμη πως ο νόμος υπερισχύει  απολύτως απέναντι σε οποιαδήποτε εγκύκλιο οποιουδήποτε Υπουργού, Υφυπουργού ή τοπικών παραγόντων η οποία διακινείται ημιεπισήμως χωρίς καν αριθμό Πρωτοκόλλου, κατά τα νέα ήθη της διοίκησης.

Για το πιθανό ενδεχόμενο να έρθουν ελεγκτές δημόσιας διοίκησης πρέπει να είναι σαφές ότι δικαιούνται να ελέγχουν τη νομιμότητα των πράξεων της διοίκησης. Όχι τους συναδέλφους ατομικά.

Επειδή το θολό τοπίο ευνοεί τη σύγχυση και τον πανικό κάνουμε σαφή τα εξής:

 • Λειτουργούμε κανονικά, όπως κάθε μέρα.
 • Ενημερώνουμε τον Σύλλογό μας εάν συμβεί κάτι, ώστε να απαντήσουμε συγκροτημένα και συλλογικά όπου χρειαστεί.
 • Σας ενημερώνουμε ότι, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας, σε κανένα σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν παρουσιάστηκαν οι «επιθεωρητές».

Να μην περάσει η συλλογική ενοχοποίηση, ο φόβος και ο πανικός.

Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας δίνουμε τη μάχη

/* *//* *//* *//* */

Ενημέρωση για την παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση εκπαιδευτικών και γονέων με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής για την οργανικότητα των σχολικών μονάδων

Την Τετάρτη 10-4-2013 και ώρα 2.00 μ. μ. έγινε παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και γονέων στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής κ. Γκίνη.

Στην παραπάνω συνάντηση μετείχαν μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , πρόεδροι συλλόγων, αιρετοί του κλάδου, εκπρόσωποι γονέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Άσχημη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης που μάλιστα ενισχύθηκαν και από δυνάμεις Μ.Α.Τ.

 

Στο τραπέζι τέθηκαν τα θέματα της αξιολόγησης, των πειθαρχικών, των κενών των εκπαιδευτικών, και κυρίως το ζήτημα της οργανικότητας των σχολικών μονάδων για την οποία άλλωστε η Δ.Ο.Ε. καλούσε τα μέλη της στην παράσταση διαμαρτυρίας κηρύσσοντας παράλληλα 3ωρη στάση εργασίας.

Ο Περιφερειακός Δ/ντής είπε:

 • Όσον αφορά τους πίνακες που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας και εμφανίζουν τις σχολικές μονάδες να έχουν νέες μειωμένες οργανικές θέσεις που προκύπτουν από το αποτέλεσμα της διαίρεσης του συνόλου των μαθητών με το όριο των μαθητών ανά τάξη (25), δήλωσε ότι ήταν μια άστοχη κίνηση ενός χαμηλόβαθμου υπαλλήλου του Υπουργείου Παιδείας  και ότι κατανοεί ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υπολογιστούν με αυτό τον τρόπο οι οργανικότητες των σχολικών μονάδων.
 • Ότι δεν πρόκειται να χαθούν οργανικές θέσεις, ίσα ίσα πρόκειται να αυξηθούν στην Αττική (!) ή στη χειρότερη περίπτωση να παραμείνουν όπως είναι. Αυτό στο σύνολο της Αττικής όμως και όχι κατά περιοχή.
 • Ότι θεωρεί πως και το Υπουργείο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση δεχόμενο ότι η Αττική αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα όσον αφορά την κάλυψη των κενών σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας. Είπε επίσης, ότι σε άλλες περιφέρειες πλεονάζουν εκπαιδευτικοί και θα μπορούσαν να μετακινηθούν στην Αττική, στις  νέες οργανικές θέσεις που θα προτείνει, εφόσον το επιθυμούν.
 • Όσον αφορά την Αττική, οι συνάδελφοι που περίσσεψαν από τα σχολεία τα οποία συγχωνεύτηκαν, μετακινήθηκαν σε γειτονικά σχολεία που επιθυμούσαν και αν επιθυμούν να αποκτήσουν νέα οργανική στα σχολεία που ήδη υπηρετούν αυτό θα γίνει.
 • Ήταν κατηγορηματικός ότι η όποια μετακίνηση συναδέλφων θα γίνεται σε όμορα σχολεία και με δική τους συναίνεση όπως γίνεται και σήμερα. Επίσης δήλωσε ότι δε θα αυξηθούν μόνο οι οργανικές των δασκάλων στην Αττική, αλλά και των ειδικοτήτων.
 • Δεσμεύτηκε ότι αυτές θα είναι οι εισηγήσεις του προς το Υπουργείο Παιδείας αλλά δεν μπορούσε να δεσμευτεί ότι η εισήγησή του θα γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας.
 • Όσον αφορά τα κενά των εκπαιδευτικών παραδέχτηκε ότι υπάρχουν και ότι κάθε βδομάδα ζητά τις απαραίτητες πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών χωρίς όμως αποτέλεσμα.

 

Στις παραπάνω απόψεις οι παρευρισκόμενοι φορείς έκαναν τις παρατηρήσεις τους και τις επισημάνσεις τους.

 • Εκφράστηκε έντονα η απορία,  αν είναι δυνατόν να ασκεί εκπαιδευτική πολιτική ένας υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας απούσας της ηγεσίας του υπουργείου.
 • Τέθηκε το ερώτημα ότι αφού οι πίνακες αυτοί  δεν εκφράζουν τη βούληση του υπουργείου γιατί δεν αποσύρονται ή τουλάχιστον γιατί δε βγαίνει μια επίσημη διευκρίνιση είτε από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις είτε από το ίδιο το υπουργείο.
 • Εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις,  αν όντως ήταν μια άστοχη κίνηση ενός υπαλλήλου, την ώρα που ο υφυπουργός Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου σε συνάντησή του με εκπαιδευτικούς και γονείς  στις 16-11-2012 δήλωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε «εξορθολογισμό» του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφτούν τα κενά.  Και ότι κατά την άποψή του, δεν μπορεί να θεωρείται μετακίνηση το να βρεθεί ένας εκπαιδευτικός από το Παγκράτι στη Γλυφάδα. Μίλησε δηλαδή καθαρά για υποχρεωτικές μετακινήσεις.
 • Δεν απάντησε  στο ερώτημα αν θα γίνουν υποχρεωτικές μετακινήσεις από νομό σε νομό και με ποια κριτήρια. (διαβάσαμε αργότερα στον τύπο αυτά θα είναι τα χρόνια υπηρεσίας, η οικογενειακή κατάσταση, η εντοπιότητα).

Στα παραπάνω ζητήματα, ο Περιφερειακός Διευθυντής δεν έδωσε παραπάνω διευκρινίσεις,  δήλωνε συνεχώς αναρμόδιος να διευκρινίσει ή να δεσμευθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου.

 

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Καλλιθέας Μοσχάτου όπως και άλλοι σύλλογοι στην Αττική, αποφάσισε να κηρύξει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για την Τρίτη 16-4-2013 για νέα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 1.00 μ.μ.

 Μούκα Γεωργία, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καλλιθέας Μοσχάτου

 

Τρίτη 16 Απρίλη κατεβαίνουμε όλοι στο

συλλαλητήριο στο Υπουργείο Παιδείας (στάση μετρό Νερατζιώτισσα) στις 1μ.μ.

 

/* *//* *//* *//* */

Ημερολόγιο
Απρίλιος 2013
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ   Μαΐ »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πρόσφατα σχόλια