Archive for Νοέμβριος 2012

Τα μαθήματα υπολογιστών ξεκινούν στις 27 Νοεμβρίου στο 3ο Δημοτικό Καλλιθέας και ώρα 7μμ με το συνάδελφο Γιάννη Κουφόπουλο για το τμήμα των προχωρημένων,  θα ακολουθήσει το επόμενο τμήμα την Πέμπτη 29 Νοεμβρίουμε τους συναδέλφους Βασίλη Μακρή και Γεωργία Μούκα.

/* *//* *//* *//* */

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ  ΑΓΩΝΑ

ΟΛΟΙ

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012

ΩΡΑ 12:30 μμ

Πλατεία Κλαυθμώνος

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε την κλιμάκωση τωνκινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο ενάντια στο ανάλγητο, αντεργατικό και αντισυνταγματικό μέτρο των απολύσεων που η τρικομματική κυβέρνηση συνεχίζει να το παρουσιάζει με το μανδύα της διαθεσιμότητας, προσπαθώντας να αποκρύψει την οδυνηρή πραγματικότητα που ξημερώνει για χιλιάδες Δημόσιους Υπαλλήλους τους επόμενους 14 μήνες.


Αναλυτικά, η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:


1.- Αύριο, Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Ομοσπονδιών – μελών της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προκειμένου να συζητηθεί και να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.Ακολούθως στις 12:00 θα υπάρξει συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, στην πλατεία Κλαυθμώνος.


2.- Την πραγματοποίηση στάσης εργασίας (από 11.00 έως τη λήξη του ωραρίου)την Πέμπτη, 22 Νοέμβρη 2012 και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.30 μ.μ. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,


3.- Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε ακόμα τη σύγκληση Γενικού Συμβουλίου την Τετάρτη, 5 Δεκέμβρη 2012, ενώ στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιηθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαφόρων μορφών, προκειμένου να συνεχιστεί ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων κατά των απολύσεων, αλλά και της διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών που με διαδικασίες αμφίβολης συνταγματικότητας επιταχύνει η τρικομματική κυβέρνηση.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

/* *//* *//* *//* */

Συνάδελφοι,

Σήμερα κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς θα αναφέρω τη συλλογιστική και το πνεύμα που μας κατεύθυνε και θα μιλήσω για τα σημαντικότερα από αυτά που επιδιώξαμε και επιτύχαμε. Αρχικά, βέβαια, θα αναφερθώ στο πολιτικό πλαίσιο που προσανατόλισε και επηρέασε τη στάση, τη δράση και τις ενέργειές μας.

Η  περικοπή των μισθών, η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, η κατακρεούργηση του εφάπαξ, η περικοπή των δαπανών για την υγεία, οι μαζικές απολύσεις που προβλέπονται από το Δημόσιο αποτελούν το βάρβαρο πλαίσιο πολιτικής της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού. Οι απολύσεις, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση και τη σύνδεση μισθού και «απόδοσης», οι ελάχιστοι διορισμοί εκπαιδευτικών και οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων με αποτέλεσμα όλο και πιο συχνά να καλούνται οι γονείς να συμβάλλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία τους δε μας οδηγούν μόνο σε μεγαλύτερη εξαθλίωση, δεν υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα στην εκπαίδευση, αλλά απειλούν την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Οι νέοι εκπαιδευτικοί με τα 640 ευρώ μισθό και την υποχρεωτική παραμονή για χρόνια μακριά από την κατοικία τους οδηγούνται σε εργασιακή και κοινωνική αθλιότητα. Ακούσαμε πριν από λίγες ημέρες τον υπουργό να προτείνει στους εκπαιδευτικούς να πηγαίνουν στις φοιτητικές ή στρατιωτικές λέσχες για να φάνε. Στη ζωή όλα είναι θέμα αξιών και προτεραιοτήτων. Ο δάσκαλος εξευτελισμένος να ζήσει με το συσσίτιο.

Από την άλλη η δημόσια περίθαλψη καταρρέει. Η υπαγωγή στον ΕΟΠΥΥ όλων των ταμείων, η απαγόρευση στους συμβεβλημένους γιατρούς να καλύπτουν πάνω από 200 ασθενείς το μήνα, η κατάργηση εκατοντάδων εξετάσεων και φαρμάκων, οι δραματικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, και τώρα η ευτέλεια των 25 ευρώ για την είσοδο στο νοσοκομείο έχει οδηγήσει στην απελπισία χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους, που παραμελούν πλέον την υγεία τους αποφεύγοντας να κάνουν εξετάσεις ακόμη και να αγοράσουν φάρμακα.

Η εκπαίδευση μπαίνει στο στόχαστρο και με το νέο μνημόνιο. Χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, αυξάνεται το ωράριο και οι αναπληρωτές εξορίζονται στη μόνιμη ανεργία. Το εφιαλτικό τοπίο σφραγίζεται από την πλήρη αμφισβήτηση της οργανικής θέσης. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα διακυβεύονται κατακτήσεις ενός αιώνα και ακόμη περισσότερο, μέσα σε ελάχιστο διάστημα θα καθοριστεί το μέλλον μας για τα επόμενα 20 – 30 χρόνια και θα υποθηκευτεί η ζωή των παιδιών μας.

Με όλους αυτούς τους τρόπους θέλει το ξεπουλημένο, αστικό πολιτικό σύστημα να μας σώσει, εννοώντας, βέβαια, να σώσει τους διεθνείς τοκογλύφους και τις τράπεζές τους…

Θέλουν να γυρίσουν οριστικά την κοινωνία σε δεδομένα εποχής του 1950, με ευτελείς μισθούς και συντάξεις, χωρίς φάρμακα, χωρίς σχολεία και παιδεία, με εργασιακές σχέσεις πίσω στην εποχή των δούλων… Δημιουργούν όρους για κοινωνική οπισθοδρόμηση με συνέπειες όχι απλά απρόβλεπτες, αλλά καταστροφικές.

Αυτό είναι το τοπίο.

Ξεκινήσαμε τη δική μας πορεία στο Δ.Σ. στις 29 Νοεμβρίου του 2011. Έχουν περάσει 11 μήνες και θα σας παραθέσω τις δράσεις και τις δραστηριότητές μας χωρίς βέβαια  λεπτομέρειες.

Συνάδελφοι,

 1. Βασικό μας μέλημα ήταν τούτος εδώ ο Σύλλογος να καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η συλλογικότητα να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του.

Σύλλογος χωρίς την ενεργή και άμεση συμμετοχή των μελών του δεν υπάρχει.

 • Οι ξεχωριστές επαφές του Δ.Σ. με τις νηπιαγωγούς, με τις συναδέλφους ΕΣΠΑ, με τις συναδέλφους ειδικοτήτων και τους αναπληρωτές δεν είχαν μόνο στόχο την αναλυτική προσέγγιση των ειδικών προβλημάτων αυτών των συγκεκριμένων ομάδων συναδέλφων, αλλά και την ανάγκη για επαφή, γνωριμία και πλησίασμα.
 • Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η δημιουργία πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ομάδας με πρώτη εκδήλωση την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Φόνισσα» σε σκηνοθεσία Στ. Λιβαθινού
 • Ο καθορισμός αντιπροσώπου – συνδέσμου σε κάθε Σύλλογο Διδασκόντων
 • Η δημιουργία χώρου για μόνιμη στέγαση του Συλλόγου, το  «στέκι μας» στο 3ο Δημ Σχ. Καλλιθέας, επίσης, αυτό τον στόχο εξυπηρετεί: να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου θα μπορεί ο συνάδελφος να βρει ανθρώπους να τον ακούσουν, να βρει μια πόρτα να χτυπήσει. Οι εργασίες συνεχίζονται και κάθε εθελοντική προσφορά σας είναι δεκτή, για να μην πω απαραίτητη. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ αυτήν την αίσθηση της αλληλεγγύης.

 

 1. Αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο που κατά τη γνώμη μας πρέπει να διαπνέει τα μέλη του συλλόγου μας. Η αλληλεγγύη. Για αυτό:
 • Οργανώσαμε παζάρι με την έννοια της  προσφοράς και όχι της ελεημοσύνης

Αυτήν την κρίση θα την αντιμετωπίσουμε μαζί, γιατί έχουμε κοινά προβλήματα, έχουμε τις ίδιες ανάγκες και θα μοιραστούμε και τις ιδέες μας και τις σκέψεις μας και τα υλικά αγαθά μας ακόμη.

 • Συνεχίσαμε τη λειτουργία του θεατρικού εργαστηρίου με την ευγενική προσφορά του συνάδελφου  Βγαγκέ
 •  Λειτουργήσαμε θεματικά σεμινάρια στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με την ευγενική προσφορά των συναδέλφων Μούκα, Κουφόπουλο, Μακρή και Ραφτοπούλου
 • Οργανώσαμε αποκριάτικη εκδήλωση για τα παιδιά των συναδέλφων
 1. Μία άλλη παράμετρος που προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ήταν η οριζόντια δικτύωσή μας με τους Συλλόγους της Ν. Αθήνας και τους συναδέλφους της Β΄ θάθμιας, την ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Νέας Σμύρνης – Μοσχάτου. Τελικός στόχος μας η δημιουργία κοινού σωματείου με τους καθηγητές για πιο ουσιαστική, μαζική και αποτελεσματική δράση. Ένα κίνημα εκπαιδευτικών που θα συντονίσει τις ενέργειές του με το υπαλληλικό και εργατικό κίνημα όχι για τουφεκιές στον αέρα, αλλά για δράσεις με προοπτική και οργάνωση.
 • Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήσαμε μαζί με τη ΕΛΜΕ την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση για την αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση, ένα θέμα που μέχρι σήμερα δεν ήταν καθόλου εύκολο να το διαχειριστούμε. Έχει ευθύνες το συνδικαλιστικό κίνημα, όταν κουκουλώναμε το θέμα, όταν δεν αναζητούσαμε εχέγγυα, επιχειρήματα, γνώση και πειστήρια. Και τώρα που το Υπουργείο το αναδεικνύει, πολλοί συνάδελφοι διαισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν μπορούν να το υποστηρίξουν. Για το θέμα της αξιολόγησης, συνάδελφοι, όμως, τούτη ειδικά την περίοδο πρέπει να είμαστε σίγουροι και σαφείς: δεν πρέπει να περάσει, γιατί δεν έχει άλλο στόχο παρά να εφαρμόσει την πολιτική των μνημονίων. Και το ερώτημα πολλών συναδέλφων και μη, που ακολουθεί, είναι: Σας αρέσουν τα

 

πράγματα όπως έχουν; Δεν πρέπει να υπάρξει ένα ξεσκαρτάρισμα, μια αξιοκρατία στον χώρο μας; Συμφωνούμε, συνάδελφοι, ναι, δε μας αρέσει η υπάρχουσα κατάσταση, αλλά με την αξιολόγηση, ειδικά αυτού του είδους που μας πλασάρουν, όχι μόνο δεν θα εξυγιανθεί η κατάσταση, αλλά θα οδηγηθούμε σε κατηγοριοποιήσεις εκπαιδευτικών και σχολείων, σε μειώσεις μισθών και συγχωνεύσεις σχολείων ακόμη και σε απολύσεις.

Σίγουρα υπάρχουν μορφές εναλλακτικής αξιολόγησης, αξιολόγησης που θα δίνει νόημα στον πραγματικό ορισμό της ως διαδικασία επιστημονικής και παιδαγωγικής εξέλιξης του εκπαιδευτικού. Διαδικασία κατά την οποία θα συλλέγονται δεδομένα και θα καταγράφονται θετικοί και αρνητικές παράγοντες προκειμένου ο αρχικός σχεδιασμός του έργου μας να επανεκτιμηθεί, να τροποποιηθεί. Κι πάντα μέσα στα πλαίσια της σχολικής μονάδας.

Στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που κάναμε, ακούσαμε από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με την αξιολόγηση να επιχειρηματολογούν και να μας πείθουν ότι αξιολόγηση του πνευματικού έργου δεν μπορεί να γίνει. Δεν θα αναπτύξω περισσότερο το θέμα. Άλλωστε η εκδήλωση αυτή ήταν η αφετηρία για μια σειρά από συζητήσεις και εκδηλώσεις που θα προγραμματίσουμε για το ίδιο ζήτημα.

 1. Παράλληλα ήρθαμε σε επαφή και με τις Ενώσεις των Γονέων Καλλιθέας και Μοσχάτου και τους ενημερώσαμε για το «νέο σχολείο», τα βιβλία, την ελλιπή χρηματοδότηση σχολείων και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συνέχεια για να δημιουργήσουμε ένα κίνημα μαζικό, που θα αφορά εκπαιδευτικούς και γονείς, όλους τους εργαζόμενους.

 

Είχαμε  ακόμη συναντήσεις με τους Σχ. Συμβούλους και με το διευθυντή Δ΄  Αθήνας, όπως και με τον εκκαθαριστή σε συντονισμό  με τους άλλους Συλλόγους της Δ΄ Αθήνας.

 

 1. Δεν θα αναφέρω βέβαια όλα τα ψηφίσματα, τις επιστολές διαμαρτυρίας, τις καταγγελίες μας προς τους Δήμους, τη Διεύθυνση, τη ΔΟΕ για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα αδιαφορίας, αυθαιρεσίας και αυταρχισμού των αρχών.  Ενδεικτικά:
 • τα κενά και τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων μας
 • η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών (πολλοί Δήμοι επίσης δεν δίνουν τα χρήματα που αναλογούν στα σχολεία, και που τα έχουν προ πολλού εισπράξει από το κράτος)
 • η υπολειτουργία των ολοήμερων
 • η προσπάθεια κατάργησης ειδικοτήτων θεατρικής και μουσικής αγωγής
 • η διακοπή του επιδόματος των προϊσταμένων ολιγοθέσιων νηπιαγωγείων
 • οι απλήρωτοι συνάδελφοι επιμορφωτές Β΄ επιπέδου
 • η συμπαράσταση στους απολυμένους συναδέλφους του ΚΕΑΤ
 • ο τρόπος συγκέντρωσης και διανομής των βιβλίων
 • το ωράριο των νηπιαγωγών
 • η επείγουσα μετεγκατάσταση του Ειδικού Δημ. Σχ. Καλλιθέας
 • η αμοιβή των ειδικοτήτων κατά τα διάρκεια σίτισης των μαθητών στο ολοήμερο

Και βέβαια, επειδή είμαστε ένα ενεργό κομμάτι τις κοινωνίας, δεν θα μπορούσαμε να αδιαφορήσουμε για την επιβολή των χαρατσιών, για τον αγώνα των χαλυβουργών, για τις διώξεις αθώων διαδηλωτών, για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

 

 1. Μέσα στις δραστηριότητές μας εντάσσουμε και τις τέσσερις έκτακτες Γεν. Συνελεύσεις για να αναδείξουμε προτάσεις και να πάρουμε πρωτοβουλίες για τα κυρίαρχα εργασιακά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά και για εξειδικευμένα θέματα όπως για παράδειγμα οι ξεχωριστές συνελεύσεις που κάναμε για τα πιλοτικά σχολεία (η απόφαση που πήραμε τότε, φέτος δυστυχώς δικαιώθηκε), ή η συνέλευση με θέμα την αξιολόγηση.
 1. Η απόφαση για συγκέντρωση της συνδρομής προς τη ΔΟΕ και το Σύλλογο από εμάς τους ίδιους και όχι με τη μεσολάβηση του εκκαθαριστή του γραφείου Διεύθυνσης ήταν μια πολύ δύσκολα εφαρμόσιμη απόφαση. Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αναλωθήκαμε στην άχαρη αυτή δουλειά, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πλησιάσουμε τον κάθε συνάδελφο και θα τον βοηθήσουμε να αναλογιστεί το συνδικαλιστικό του καθήκον. Αντί για αυτό όμως βρεθήκαμε να απολογούμαστε πολλές φορές για την κακοδιαχείριση των οικονομικών της ΔΟΕ και για το μεγάλο κόστος της συνδρομής μας προς αυτήν. Πιστεύω συνάδελφοι ότι ήταν λάθος και γιατί μαζεύοντας τα χρήματα ήρθαμε πολλές φορές σε δύσκολη θέση (η δουλειά του εισπράκτορα ποτέ δεν ήταν η ευκολότερη πόσο μάλλον στην εποχή μας και πόσο μάλλον για μια Ομοσπονδία που έχει χάσει εντελώς το κύρος της), αλλά και γιατί αναλωθήκαμε σε αυτόν τον ρόλο χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο και πολλή ενέργεια, που σίγουρα θα μπορούσε να είχε διοχετευτεί σε άλλες περισσότερο αποδοτικές ενέργειες.

Εδώ, συνάδελφοι, πρέπει να χωρίζουμε τις θέσεις μας και να διαχωρίσουμε τις ευθύνες μας από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, τις πλειοψηφίες της ΔΟΕ, τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, που χρόνια μας πιπίλιζαν τα μυαλά με το παραμύθι ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες για να αυξηθούν τα κέρδη, για ανταγωνιστική οικονομία, γιατί η πίτα που δήθεν θα αυξάνονταν θα έφερνε αυξήσεις, θέσεις εργασίας, κοινωνικά δικαιώματα. Εμείς, συνάδελφοι, αγωνιζόμαστε για μια ανάπτυξη που θα αποφέρει μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, ανάπαυση, δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά μας, εξασφαλισμένη δωρεάν φροντίδα υγείας για τις οικογένειές μας, ξεκούραση κι ασφάλεια για το μέλλον.

 1. Θέλω να αναφερθώ ξεχωριστά στην πολύ πετυχημένη, κατά κοινή ομολογία, εκδήλωση του Συλλόγου μας, το γλέντι στο κέντρο «Μπάρμπα-Λάζαρος», που έγινε προς τιμή των συνταξιοδοτηθέντων συναδέλφων και που πραγματικά άφησε σε όλους μας τις καλύτερες εντυπώσεις και δημιούργησε την πεποίθηση ότι μπορούμε χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα να διασκεδάσουμε με καλή μουσική, σε ένα όμορφο και πολιτισμένο περιβάλλον.

Δεχτήκαμε, βέβαια, και πολλές και σφοδρές επιθέσεις, ιδιαίτερα στην αρχή της θητείας μας, μέχρι να γίνει αποδεκτή η αλλαγή και να συνηδειτοποιήσουν κάποιες παρατάξεις ότι ο Σύλλογος άλλαξε ρώτα και πλέει σε άλλα πελάγη. Δεν θα αναφερθώ συγκεκριμένα σε αυτές, γιατί τις περισσότερες φορές ήταν άνευ λόγου και ουσίας. Γίνονταν για το θεαθήναι, για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο. Δε δώσαμε σημασία και δεν ασχοληθήκαμε με μικροπρεπείς και πολλές φορές κακόβουλες έως και ψευδείς κατηγορίες. Αυτό που προείχε και προέχει είναι η συνειδητοποίηση της κοινής μας μοίρας και η ενωτική αντιμετώπιση των τόσο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και η κοινωνία μας.

Συνάδελφοι,

Ξέρω ότι δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώξαμε. Δεν ξεκινήσαμε π.χ τις διαδικασίες για το απεργιακό ταμείο του Συλλόγου (παλιός και διακαής πόθος), δεν εκδώσαμε ένα έντυπο για να ενημερώνουμε, αλλά και να προβάλλουμε το έργο μας, δεν καταφέραμε να συσπειρώσουμε τα μέλη μας στο βαθμό που επιθυμούσαμε και οι καιροί απαιτούν. Οι απεργίες μας άγγιξαν το 40%, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα νούμερα ήταν πολύ χαμηλότερα. Και ομολογώ ότι με τρομάζει η σκέψη πως «όταν συνηθίζεις το τέρας αρχίζεις να του μοιάζεις» που έλεγε και ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το τελευταίο διάστημα αισθανόμαστε καθημερινά τη φασιστική – ρατσιστική δράση ανεξέλεγκτη. Είναι σαφές ότι δεν πλήττει μόνο τους μετανάστες, τους ρομά, τους πολιτικούς αντιπάλους· πλήττει τη δημοκρατία, την κοινωνία, τον πολιτισμό μας. Η ανάγκη μιας πλατιάς αντιφασιστικής δράσης θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για το Σύλλογό μας.       

Συνάδελφοι,

Μπορεί να μην έγινε κατανοητός από πολλούς ή και να μην έγινε αποδεκτός ο τρόπος που προσεγγίσαμε τα πράγματα. Μπορεί να μην προβάλαμε το όραμά μας όπως έπρεπε, μπορεί να μην εμπνεύσαμε και να μην πείσαμε. Σίγουρα έχουν μείνει πολλά ακόμη να κάνουμε. Είμαι βέβαιη, όμως, ότι κανένας (πλην ίσως ελάχιστων εξαιρέσεων) δεν θα αμφισβητήσει την ειλικρινή, την άοκνη, τη δυναμική, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας αφοσίωσή μας στην ανοδική πορεία του Συλλόγου μας.

Εύχομαι να καταφέρουμε στον ένα χρόνο που απομένει να πραγματοποιήσουμε όλα τα σχέδιά μας. Κυρίως να πείσουμε όλους τους συναδέλφους ότι μόνο με ενότητα κι αγώνα θα πετύχουμε.

Ελένη Μωραΐτη

Πρόεδρος

/* *//* *//* *//* */

Ενώ η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί καταστολής της εξαπέλυαν ανθρωποκυνηγητό συλλαμβάνοντας με γκανγκστερικό τρόπο συναδέλφους μέσα στα σχολεία τους, ποινικοποιώντας τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση εργαζομένων στο χώρο της ΔΕΘ, όπου βρισκόταν και ο Γερμανός πρέσβης.

Ενώ συνάδελφοι σύρονταν, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης, σιδηροδέσμιοι στα δικαστήρια ως κοινοί εγκληματίες παραμονές του Πολυτεχνείου.

Ενώ ο εισαγγελέας διέταξε την παραπομπή τους στο αυτόφωρο απαγορεύοντας την παρουσία κοινού κατά τη διεξαγωγή της δίκης. Ενώ η ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ) και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία είχαν άμεσα εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.  σιωπούσε εκκωφαντικά.

Και όταν ύστερα από 24 σχεδόν ώρες εδέησε να πάρει θέση και αφού οι συλληφθέντες είχαν περάσει μια ολόκληρη νύχτα στο κρατητήριο της ΓΑΔ Θεσσαλονίκης, έβγαλε μια χλιαρή και άνευρη ανακοίνωση:

 • που δεν κάνει αναφορά στην ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων και την κατάλυση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.
 • που δεν κάνει αναφορά ούτε στο όνομα του συλληφθέντος συναδέλφου, Θανάση Αγαπητού.
 • που στην κατακλείδα της ανακοίνωσης δεν βάζει θέμα απόσυρσης των κατηγοριών εναντίον των συλληφθέντων.
 • που ο γκανγκστερικός τρόπος της απαγωγής του συναδέλφου Θανάση Αγαπητού μπροστά στα μάτια των μαθητών του, γίνεται σύλληψη στο χώρο του σχολείου.
 • Που αρνείται να κηρύξει πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα της δίκης, όταν στέλνονται στα δικαστήρια για τη συνδικαλιστική τους δράση συνδικαλιστές μέλη της.
 • όπου δεν υπάρχει ούτε και η ελάχιστη αναφορά στις ευθύνες της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που καιρό τώρα απο τη μια καταβυθίζει τη χώρα στη φτώχεια και την εξαθλίωση και από την άλλη στοχοποιεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και κατρακυλά στην αντιδημοκρατική εκτροπή. Μιας κυβέρνησης που υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες του επιστάτες της Ε.Ε. και εξαπολύει χουντικού τύπου επιθέσεις σε αυτούς που τολμούν να αντισταθούν.

Ξεπέρασαν κάθε όριο

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία των ΠΑΣΚ –  ΔΑΚΕ που συγκροτεί την πλειοψηφία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει διαλέξει πλευρά. Είναι εχθρική απέναντι στους αναγκαίους αγώνες για την ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης των μνημονίων της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Με τα όσα αόριστα περί βίας αναφέρονται στην ανακοίνωση υιοθετεί τον καθεστωτικό λόγο που ενοχοποιεί τη δίκαιη οργή και τους αγώνες των εργαζομένων.

Τα συνδικάτα έχουν λόγω ύπαρξης όταν υπερασπίζονται τα μέλη τους, όταν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Δεν βρίσκουν τη δικαίωση τους μπροστά στα μικρόφωνα των καναλιών και τους διαδρόμους της εξουσίας. ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ χέρι- χέρι, κάτω από το βάρος των κομματικών τους εξαρτήσεων, βουλιάζουν στην κινούμενη άμμο της υπεράσπισης των μνημονιακών πολιτικών. Αρνήθηκαν να υπερασπιστούν τους συλληφθέντες γιατί έχουν συνδέσει τη μοίρα και την ύπαρξή τους με τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Δεν τους χρειαζόμαστε δεν μας αξίζουν.

Η ανυπόληπτη γραφειοκρατία των κυβερνητικών συνδικαλιστών στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. οχυρωμένη πίσω από τα προνόμια της αρνείται να σταθεί στο ύψος των καιρών ενδιαφέρεται μονάχα για την αναπαραγωγή του εαυτού της και τη διαιώνιση της εξουσίας της. Υπονομεύει κάθε αγωνιστική φωνή. Συντάσσεται με τους διώκτες και στρέφει την πλάτη στους διωκόμενους.

 

Έστω και τη τελευταία στιγμή, για να σώσουν τα προσχήματα και να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους στο Δ.Σ., οφείλουν να κηρύξουν στάση εργασίας για αύριο και να καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη στα δικαστήρια και στην Αθήνα στο Υ.ΠΡΟ.ΠΟ.

 

Η σήψη και η παρακμή που εκπέμπουν να μην σκεπάσει τις φωνές μας.

Όλοι στη συγκέντρωση τη Δευτέρα  στις 12:00 έξω από τα δικαστήρια της Θεσ/νίκης

Να βρουν δικαίωση οι αγώνες μας. Να βρουν δικαίωση οι διωκόμενοι αγωνιστές.

/* *//* *//* *//* */

Καλούνται τα μέλη του Συλλόγου μας στις 13 Νοεμβρίου 2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 8:30 π.μ. σε τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών Σταύρος Ραφαηλίδης του 6ου και 11ου Δημ. Σχολ. Καλλιθέας (Ηρακλέους και Ατθίδων).

Προτεινόμενη  Ημερήσια Διάταξη:

8.30-9.15: Προσέλευση

9.15-9.30: Εκλογή προεδρείου

9.30-9.45: Τοποθέτηση προέδρου

9.45- 9.55: Οικονομικός Απολογισμός

9.55- 12.30: Τοποθετήσεις

12.30-13.15: Ψήφιση προτάσεων – Ψηφίσματα

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, οφείλουμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για όλα τα ζητήματα της περιόδου.

 Για το ρόλο και τη δράση του Συλλόγου στη νέα φάση, μετά την ψήφιση του μνημονίου 3 και των μέτρων της Ε.Ε.- Κυβέρνησης – ΔΝΤ, τα οποία οδηγούν την κοινωνία στην πλήρη χρεοκοπία και  την υγεία, την ασφάλιση, τους μισθούς, τα εργασιακά δικαιώματα στην πλήρη κατάρρευση.

Για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση με την ουσιαστική κατάργηση των οργανικών θέσεων και την επιβολή της αξιολόγησης, καθώς και την υποχρηματοδότηση των σχολείων, σε συνδυασμό με την προώθηση του σχολείου της αγοράς.

Συνάδελφοι, αισθανόμαστε όλοι ότι ζούμε σε ιστορικές, κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές, Είναι ανάγκη να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για το μέλλον της εργασίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας μας. Να αναδείξουμε  το συνδικάτο ως όργανο πάλης, αντίστασης και συσπείρωσης.

 

Συνάδελφοι, η παρουσία όλων μας στη Γενική Συνέλευση είναι απαραίτητη, γιατί πραγματοποιείται με άδεια. Με τη συμμετοχή μας περιφρουρούμε το κεκτημένο δικαίωμα της συνδικαλιστικής άδειας, αναδεικνύουμε τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Εκπ/σης και καταθέτουμε προτάσεις για την επίλυσή τους.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 

 

 

 

ΜΩΡΑΪΤΗ ΕΛΕΝΗ

 

 

 

 

ΜΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

 

/* *//* *//* *//* */

ΠΥΣΠΕ

ΣΥΝΟΛΟ

Δ ΑΘΗΝΑΣ

 

ΑΠΥΣΠΕ

ΣΥΝΟΛΟ

Δ ΑΘΗΝΑΣ

 

ΚΥΣΠΕ

ΣΥΝΟΛΟ

Δ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ

623

2708

623

2708

623

2708

ΨΗΦΙΣΑΝ

561

2399

561

2399

561

2399

ΑΚΥΡΑ

37

110

41

166

39

141

ΔΑΚΕ

99

358

 

98

376

 

69

317

ΠΑΣΚΕ

154

702

 

71

396

 

94

489

ΕΣΑΚ-ΔΕΕ

45

333

 

44

362

 

43

308

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ

ΜΕΤΩΠΟ

186

789

 

 

 

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

25

56

 

 

 

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

15

51

 

 

 

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ

ΞΕΚΙΝΗΜΑ

 

30

48

 

21

0

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 

144

471

 

113

414

ΑΥΤΟΝΟΜΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 

76

369

 

66

288

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

 

15

57

 

18

58

ΧΕΚ

 

 

 

23

70

ΥΠΕΡΒΑΣΗ

 

 

 

39

182

ΠΕΙΡΑΤΕΣ

 

 

 

8

34

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

 

42

154

 

28

67

/* *//* *//* *//* */

Πού ψηφίζουμε

Όλοι οι συνάδελφοι Π.Ε. που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες ευθύνης του Συλλόγου μας (σχολικές μονάδες του πρώην 1ου Γραφείου ) θα ψηφίσουν στο 5ο Δ.Σ. Καλλιθέας (Καλυψούς 1 & Σαπφούς, Καλλιθέα).

Η εκλογή γίνεται ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής από την 9η πρωινή μέχρι την 5η μεσημβρινή ώρα.

Ψηφοδέλτια

Τα ψηφοδέλτια έχουν χρώμα λευκό, πράσινο και γαλάζιο.

 • Τα λευκά περιλαμβάνουν τους υποψήφιους κάθε συνδυασμού για τα περιφερειακά (ΠΥΣΠΕ) ,
 • Τα γαλάζια τους υποψήφιους για τα ανώτερα περιφερειακά (ΑΠΥΣΠΕ)
 • Τα πράσινα τους υποψηφίους για τα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΠΕ) .

Καθένα από τα ψηφοδέλτια περιλαμβάνει αλφαβητικά το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο των υποψήφιων αιρετών μελών.

Ψηφοφορία

Κάθε ψηφοφόρος παίρνει από την εφορευτική επιτροπή τρεις δέσμες ψηφοδελτίων (μία για κάθε συμβούλιο ΠΥΣΠΕ- ΑΠΥΣΠΕ-ΚΥΣΠΕ) όλων των συνδυασμών και, αφού σημειώσει τους σταυρούς προτίμησης, τοποθετεί:

α) ένα από τα λευκά ψηφοδέλτια εντός λευκού φακέλου,

β) ένα από τα γαλάζια ψηφοδέλτια εντός γαλάζιου φακέλου,

γ) ένα από τα πράσινα ψηφοδέλτια εντός πράσινου φακέλου.

Στη συνέχεια σφραγίζει τους φακέλους και τους ρίπτει στην αντίστοιχη ψηφοδόχο.

Κάθε ψηφοφόρος σημειώνει στο οικείο ψηφοδέλτιο μέχρι δύο σταυρούς για τους υποψήφιους του ίδιου συνδυασμού.

Η εφορευτική επιτροπή ελέγχει την αστυνομική ταυτότητα αυτών που ψηφίζουν, σημειώνει τα ονόματά τους στον πίνακα των εκλογέων και τους καταγράφει σε ξεχωριστό πίνακα με τη σειρά που ψηφίζουν, σημειώνοντας το ονοματεπώνυμό τους και το σχολείο ή την υπηρεσία όπου υπηρετούν.

Οι εκλογές αυτές γίνονται με ευθύνη της Διεύθυνσης Π.Ε. Δ’ Αθήνας και όχι του Συλλόγου.

Ψηφίζουν όλοι οι συνάδελφοι ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ των μελών  από το σύλλογο.

Επισημαίνουμε ότι οι συνάδελφοι που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κάνουν χρήση άδειας μιας (1) ημέρας και θα παίρνουν βεβαίωση από την εφορευτική επιτροπή από την οποία θα προκύπτει ότι ψήφισαν και θα πρέπει να την προσκομίσουν στην Υπηρεσία τους (στο Δ/ντή του σχολείου τους) την επόμενη ημέρα.

/* *//* *//* *//* */

Συγκρότηση τριμελών Εφορευτικών Επιτροπών που θα διεξαγάγουν τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2012, για την ανάδειξη αιρετών μελών των ΠΥΣΠΕ Δ΄ Αθήνας, ΑΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ καθώς και ορισμός περιοχών και σχολείων αρμοδιότητάς τους.

2η Εφορευτική Επιτροπή

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στο Σχολικό Συγκρότημα του 5ου  Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, οδός Σαπφούς και Καλυψούς, Καλλιθέα, τηλ. 210-9567897   από την 2η εφορευτική επιτροπή:

1.       Κατσούλης Φίλιππος, κλάδου ΠΕ70, Διευθυντής του Ειδικού Δημ. Σχ. τυφλών Καλλιθέας, με αναπληρώτρια την Φέγγαρη Μαρία, κλ. ΠΕ70, Διευθύντρια του 17ου Δη. Σχ. Καλλιθέας.

 2.       Λουκαΐτης Χρήστος, κλ.ΠΕ70 Διευθυντής του 5ου Δημ. Σχ. Καλλιθέας, με αναπληρώτρια την Σούρμπη Ισαβέλλα, κλ. ΠΕ70, Διευθύντρια του 23ου Δημ. Σχ. Καλλιθέας.

 3.       Λέων Γεωργία του Ανδρέου, εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ06 Αγγλικών, ως μέλος, με αναπληρώτρια την Καλανδράκη Νίκη του Νικολάου, εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ60 του 3ου Νηπιαγωγείου Μοσχάτου

 Στην 2η εφορευτική επιτροπή της Διεύθυνσης Π.Ε. Δ΄ Αθήνας, ψηφίζουν οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί  που υπηρετούν στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που έχουν οργανική θέση στα σχολεία και νηπιαγωγεία των ανωτέρω Δήμων και βρίσκονται εκτός σχολικών μονάδων, είτε λόγω απόσπασης σε υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. και άλλους φορείς, είτε λόγω άδειας κάθε μορφής.

/* *//* *//* *//* */

Ημερολόγιο
Νοέμβριος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ   Δεκ »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πρόσφατα σχόλια