BULLYING

national-geographic-traveler-magazine-2012-photo-contest-gessato-gblog-2Το υπουργείο με δύο εγκυκλίους του, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, καλεί τους διευθυντές των σχολείων να δημιουργήσουν κλειδαρίθμους και να τους μοιράσουν σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που αφορούν στην αποτίμηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρότερο από την απλή κριτική σε μια έρευνα, πολύ σοβαρότερο από την αντίθεσή μας σε ιδιωτικές και προφανώς κερδοσκοπικές διαδικασίες εντός της εκπαίδευσης. Αφορά στην σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη πρόθεση από το Υπουργείο και διάφορους κρατικούς (και μη) οργανισμούς να διαμορφώσουν μια νέα αφήγηση για την εκπαιδευτική διαδικασία, αποσυνδεμένη από τα κοινωνικά, πολιτικά και παιδαγωγικά της χαρακτηριστικά, αποσυνδεμένη από τις συλλογικές διαδικασίες και τις κοινωνικές σχέσεις, αποσυνδεμένη από τις ιεραρχικές δομές και σχέσεις εξουσίας που κυριαρχούν στο σχολείο και την κοινωνία.
Χρειάζεται, λοιπόν, να αντιπαρατεθούμε στην πρόθεση αυτή, τόσο με την καθολική μας άρνηση να προχωρήσει η διαδικασία των κλειδαρίθμων και των ερωτηματολογίων, όσο και με τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού λόγου που θα τοποθετεί το σχολείο, την εκπαίδευση και τις διαδικασίες τους, μέσα στις ιστορικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές τους ζεύξεις, προσπαθώντας να αποκαλύψουμε, πρώτα και κύρια στους γονείς των μαθητών μας, τις στοχεύσεις αυτής της συστηματικής προσπάθειας από ΜΜΕ, Υπουργείο, Οργανισμούς και εταιρείες.
Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων με αποφάσεις τους και τους/τις διευθυντές/τριες των σχολείων να μην μετέχουν στην «έρευνα» της ιδιωτικής εταιρείας, να μην εκδώσουν κλειδαρίθμους και να μην συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια. Για τη στάση μας αυτή υπάρχει πλήρης συνδικαλιστική κάλυψη από το Σύλλογο και τη ΔΟΕ.
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να μην συμμετέχουν σε μια διαδικασία που στοχοποιεί τα παιδιά μας και τα παιδιά των γειτόνων μας, ούτε να επιτρέψουν να μετατραπεί το σχολείο και η τοπική κοινωνία σε μια «ζούγκλα παρακολούθησης»...

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Συλλόγου / Σχετικά με το ερωτηματολόγιο για το bullying

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ΔΟΕ / Ανακοίνωση για τη μη συμπλήρωση ερωτηματολογίων

Δείτε εδώ την αρθρογραφία στο site του Συλλόγου / Για την ενδοσχολική βία

index_clip_image002  Είμαστε όλοι μάρτυρες της συστηματικής απόπειρας διάχυσης στο κοινωνικό σώμα, ιδιαίτερα στους νέους, μιας αντίληψης για τις πανδημικές διαστάσεις της λεγόμενης ενδοσχολικής βίας (bullying). Προσπαθώντας να αποκαλύψουμε τις στοχεύσεις αυτής της συστηματικής προσπάθειας από ΜΜΕ και μια σειρά οργανισμούς, αλλά και προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη συζήτηση, παραθέτουμε μια σειρά άρθρων και ερευνών για το ζήτημα.

  Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το bullying είναι αρκετά προβληματικός καθώς περιορίζεται στις συμπεριφορές και τις στάσεις των ατόμων, του σχολείου και της οικογένειας, ενοχοποιώντας τα,  γιατί αδυνατούν να διαχειριστούν το πρόβλημα και να εξοπλίσουν τα μέλη τους με τις ενδεδειγμένες ψυχοκοινωνικές δεξιότητες. Η λύση του προβλήματος έγκειται σύμφωνα με το θεωρητικό παράδειγμα που υποβαστάζει αυτό τον τρόπο (ερμηνευτική, μεθοδολογικός ατομισμός κ.λπ.) στην αναβάθμιση της «ποιότητας», των σχέσεων, ουσιαστικά στην ένταση των ελέγχων και στην εισαγωγή επιμορφωτικών και ψυχολογικών πρακτικών στο σχολείο, το οποίο όμως προσεγγίζεται επίσης ανιστορικά και χωρίς τις κοινωνικές και πολιτισμικές του ζεύξεις (ταξική θέση και πολιτισμικό κεφάλαιο των γονέων, εκπαιδευτικές πολιτικές, κοινωνικές υποδομές κ.λπ.). Χωρίς όμως αυτές τις ζεύξεις το σχολείο υποβαθμίζεται από κοινωνική σχέση σε σχέση προσώπων που μπορούν επομένως να ρυθμιστούν ψυχολογικά. Δηλαδή η ψυχολογικοποίηση – ψυχιατρικοποίηση της κοινωνικής συμπεριφοράς. Στη διαδικασία ψυχιατρικοποίησης-ψυχολογικοποίησης των κοινωνικών προβλημάτων, των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης, αποσυνδέεται το ατομικό από το συλλογικό, ενοχοποιείται το άτομο συρρικνώνοντάς το σε «περίπτωση».

Δειτε τα κείμενα που ακολουθούν:

Ο εκφοβισμός στα σχολεία και η βία της φτώχειας

Ορισμένες διαπιστώσεις για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΕΜΕΤΕ ΟΛΜΕ 2009

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΣΒ 2012

ΚΥΠΡΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 2009 ΣΥΝΟΨΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΒΙΑ ΣΕ ΟΙΚΟΓΝΕΙΑ 2009

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΕΧΡΙ 2012

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 2012

ΕΨΥΠΕ ΣΧΟΛΕΙΑ 2014

Ενάντια και πέρα απ’ το Μπούλινγκ

Η κατασκευή της ενδωσχολικής βίας

Βia ερευνα υπουργειο

Θανάσης Αλεξίου – Το bullying και η ενοχοποίηση της

Εκπαιδευτικοί χωροφύλακες

Για μια άλλη προσέγγιση της παιδικής επιθετικότητας (Εφημερίδα Ριζοσπάστης)

Ημερολόγιο
Ιούνιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πρόσφατα σχόλια